ChatGPT’yi geliştiren dünyanın en önemli yapay zeka şirketi OpenAI ve en büyük destekçisi olan Microsoft şirketine yeni davalar açıldı. Raw Story, The Intercept ve AlterNet, OpenAI ve Microsoft‘a ayrı ayrı davalar açtığı söyleniyor.
Bu davaların arkasında yer alan bilgi, ChatGPT’nin temelinde yer alan GPT’lerin eğitiminde kullanılan içeriklerin izinsiz olarak alması ve neredeyse kelimesi kelimesine veya bazen kelimesi kelimesine kopyalayarak düzgün şekilde kaynak belirtilmeden kullanılması gösteriiyor. Davacılar Microsoft ve OpenAI’ın potansiyel telif hakkı ihlallerinin farkında olduklarını belirtiyor. Buna kanıt olarak ise OpenAI şirketinin web sitesi sahiplerinin içeriklerinin GPT eğitimi için alınmasını engelleyecek bir altyapı hazırlaması gerektiği vurgulanıyor.
Microsoft ve OpenAI bu konuyla alakalı ilk defa gündeme geldiğinin altını çizelim. Yazarlar Nicholas Basbanes ve Nicholas Gage Microsoft ile OpenAI, ‘LLM’’lerin (büyük dil modellerinin) eğitimine yardımcı olmak adına ‘GPT’ telifle korunan eserlerinin çalınması sebebiyle dava açtı. Bu konuyla ilgili ilk olmayan yazarlar, iki şirketten de hırsızlık iddiası üzerinden tazminat almaya çalışacakları söyleniyor.
Apple Bilgi Edinmek Noktasında Etik Olunması Gerektiğini Savunuyor
Bundan önce iki isme de The New York Times kuruluşu dava açacağını söyledi. Bu dava kapsamında ise ünlü yayın kuruluşu Microsoft Copilot ve OpenAI’ın ChatGPT’a güç veren büyük dil modellerini (GPT) eğitmek için milyonlarca makalesini izinsiz olarak kopyaladığı iddiasında bulundu.
The New York Times bu dava kapsamında her iki şirketin de milyarlarca dolarlık değerdeki tazminattan sorumlu tutulmalarını istemekte. Olayın Times tarafından kısa süre önce paylaşılan Apple merkezli bir haberin üstüne gelmesi ise dikkat çekti. Firma tarafından elde edilebilen bilgilere göre teknoloji devi Apple, üzerinde çalışmakta olduğu kendi yapay zeka modelini 50 milyon dolarlık çok yıllı bir anlaşma ile haber sitelerindeki bilgileri ya da içerikleri kullanarak eğitmeyi hedeflediği sızdırılıyor.
Söylentiler arasında adı geçen haber siteleri arasında GQ, NBC News, Condé Nast, Vogue, Wired, Vanity Fair, The New Yorker, Ars Technica, Glamour ve fazlasının yer aldığını belirtelim. Listeye zamanla başka platformların da dahil edileceği düşüncesi geliyor. Söylendiği kadarıyla sürece şu an sıcak bakanlar yanında soğuk bakanlar da bulunmakta. Ancak Apple şirketinin kesinlikle böyle bir veriye ihtiyacı bulunmadığı söyleniyor.
Apple’ın kendi yapay zeka modelini eğitmek adına Google’dan çekeceği verileri kullanması çok riskli olan teknoloji devinin, sürece hem etik hem de yasal olarak doğru şekilde yaklaşılmasını istemekte. Bunun arkasından ise böyle davalardan kaçınmak gerekiyor.