Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle Peki otomasyon gündemde ve nasıl bir rol oynuyor?
Yıllar içinde yaşanan hızlı teknolojik gelişme, otomasyon teknolojisinin kullanımını birçok alanda yaygınlaştırmıştır. En basit anlamıyla bir kişi ile makine arasındaki bir sürecin parçası olarak tanımlanabilecek otomasyon, özellikle imalat şirketlerinde veya fabrikalarda sıklıkla kullanılmaktadır. İşgücünün yoğun olduğu otomasyon sistemleri, sanayide hızlı üretim ihtiyacının karşılığıdır. Peki otomasyon nedir ve ne işe yarar? Detayları yazımızda bulabilirsiniz…
Otomasyon Nedir?
Sanayileşme ve teknolojinin gelişmesi, otomasyon birçok firma için bir zorunluluk haline gelmiştir. Şirketler için karlı otomasyon ve kolay yol Fabrika gibi yerlerde üretimi hızlandırarak aynı zamanda sıcak bir küresel ortam da oluşturabilir. Ayrıca önceden bu konuda yeterli veri ve eğitim bulunmazken, günümüzde üniversitelerde “otomasyon teknikleri” adı altında eğitimler verilmektedir.
iPhone Kullanımı Daha İyi Hale Getirecek 5 Otomasyon Seçeneği
Otomasyon en temel anlamıyla işlerin makineler ve insanlar arasında paylaşılması olarak tanımlanabilir. Günümüzde artan rekabet, firmaların ürünlerini eksiksiz, kusursuz, hızlı ve verimli bir şekilde üretme kabiliyetini güçlendirmiştir. Sektörlerde rekabetin yüksek olması, yavaş yavaş insan gücünü makine gücüne bırakmaya başladı. Böylece otomasyon sistemleri sektörler arasında sağlam bir yer edinmiştir.
iPhone Kullanımı Daha İyi Hale Getirecek 5 Otomasyon Seçeneği
Otomasyon kelimesi Fransızcadan türetilmiştir. İngilizce’de “otomasyon” olarak da bilinen bu sistemlere Türkçe’de otomasyon denir. Bir bakışta otomasyon; Bu, endüstride, bilimde veya yönetimde çalışmanın insan gücüyle değil, makinelerle otomatik olarak gerçekleştiği anlamına gelir.
Otomasyon ne işe yarar?
Günümüzde sanayileşmenin de etkisiyle bazı alanlarda ücretler yetersiz kalmaktadır. Tesisin artan talebi hızlı ve kolay bir şekilde karşılayabilmesi çok önemlidir. Bu nedenle, otomasyon sistemleri üreticilerden yaygın olarak talep görmeye başlıyor.
Otomasyonun benzersiz bir yanıtı yoktur. Bunun nedeni, otomasyon derecesine göre gruplandırılmış olmasıdır. Otomasyon sistemi çok insan gücü kullanıyorsa yarı otomasyon, çok makine gücü kullanıyorsa veri otomasyonu olarak adlandırılır.
Günümüzde kullanılan otomasyon türüne göre bahsedilen kontrol yöntemleri:
- Yapay sinir ağı (ANN-Artificial neural network),
- Dağıtılmış kontrol sistemi (DCS-Distributed Control System),
- İnsan makine arayüzü (HMI-Human Machine Interface),
- Yönetim kontrolü ve veri toplama (SCADA-Supervisory Control and Data Acquisition),
- Programlanabilir lojik kontrolcü (PLC-Programmable Logic Controller),
- Programlanabilir otomasyon kontrolcü (PAC-Programmable Automation Controller),
- Robotik ve mekanik ekipmanlar.
Otomasyon Sistemi en çok nerde kullanılır?
- İmalat sektörü
- Beyaz eşya
- Elektronik ürünler
- Taşıma işlemleri
- Araba sektörü
- Bilimsel araştırmalar
- Cep telefonları
- Hava tahminleri
- Elektrik hizmetleri
- Asansör sistemleri