Bilgisayar oyunlarının cazibesi çoğu kişi tarafından bilinir. Eğer bilgisayar oyunlarının size göre olduğunu düşünmüyorsanız büyük ihtimalle size uygun olan oyuna halen denk gelmemişsinizdir. Oyun sektörü aslında çoğu kişinin sandığından daha çok daha büyük olduğunu söyleyebiliriz.

Örneğin, Elon Musk Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı. Hepimizin günlük yaşantısında bulunan Twitter’a karşın Microsoft Call of Duty oyunlarının yaratıcısı olan Activision Blizzard’ı 68 milyar dolara satın aldı. Bu denli çapta bir sektörde aslında her türlü demografiye yönelik oyun geliştirildiğini düşünmek zor değil.  

strongoyun performansiniza guc katacak cozumlerstrong

Ancak kimi zaman oyun oynarken yaşadığımız FPS, Ping ve benzeri problemler oyun deneyimimizi baştan sona etkileyebilir. Buna karşın şimdi nasıl oyun performansı olmak üzere bilgisayarınızda aslında gerekliliği kişiden kişiye değişen bazı özellikleri kapatmayı donanım yükselmeyi ve güncelleştirmelerin performansınıza nasıl katkıda bulunabileceği konuşacağız.

Donanım yükseltme 

Bilgisayar donanımınızı yükseltmek, oyun performansınızı önemli ölçüde artırabilir. Fakat performans çoğu zaman birden fazla faktöre bağlıdır örneğin kullanılan programın düzgün programlanmaması veya arka planda güç tüketen herhangi bir yazılım.  Ancak genellikle ana faktör bilgisayarın donanım özellikleridir.

Bilgisayarınızın hangi bileşenlerinin yükseltilmesi gerektiği, mevcut donanımınıza ve oyunları ne kadar yüksek ayarlarda oynamak istediğinize bağlıdır. Bununla birlikte, oyun performansını artırmak için genellikle şu yükseltme yöntemleri tercih edilebilir. 

Yükseltme imkanları masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için farklılık gösterir

Dizüstü bilgisayarlar için işlemci ve ekran kartı gibi parçalar çoğu zaman anakarta entegredir ve anakart da üretici tarafından bilgisayar kasasına entegre olacak şekilde üretilmiştir bu nedenle anakartı değiştirmek çoğu zaman mümkün değildir. Güncel modellerde özellikle bilgisayarınız ince ise ram birimleri de dahili olabilir.  Ancak masaüstü bilgisayarlarda çoğu parça değiştirilebilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Çünkü dizüstü bilgisayardaki gibi taşınabilirlik kaygısı bulunmaz bu da onları daha hantal ancak daha güçlü ve yükseltilebilir kılar.

Dizüstü ve Masaüstü Bilgisayarlar için Performans Yükseltme Yöntemleri

RAM: RAM, bilgisayarınızın ön bellek kapasitesidir. Daha fazla RAM, oyunların daha hızlı yüklenmesine, daha az takılmasına ve daha yüksek ayrıntı seviyelerinde oynanmasına olanak tanıyabilir. Ayrıca oyun oynarken arka plandaki uygulama geçişlerinde önemli oranda yardımcı olabilir. 

Depolama: Oyunlar genellikle çok büyük dosyalar olduğundan, daha hızlı bir depolama sürücüsü, oyunların daha hızlı yüklenmesine ve daha az takılmasına yardımcı olabilir. Özellikle eğer bilgisayarınızda bir HDD bellek varsa ve oyununuz bunun üzerine kurulu ise bir sata SSD belleğe geçmeyi düşünmelisiniz. Sisteminizde sadece HDD kurulu ise bilgisayarınızın açılış hızından oyun performansınıza kadar büyük kayıplar mevcuttur.  HDD ile SSD performans farkı çok fazladır. Eğer sisteminizde bir SSD portu bulunmuyorsa onun yerine SSD teknolojisinin HDD bellek girişlerine uyarlanmış hali olan sata SSD ye geçebilirsiniz.

Masaüstü bilgisayarlar için performans yükseltme yöntemleri

Anakart: Anakart, bilgisayarınızdaki bileşenlerin bir araya gelmesini sağlar. Daha yeni bir anakart, daha yeni bileşenleri destekleyebilir ve oyun performansınızı artırabilir.

Ekran kartı: Oyun performansınızın en büyük belirleyicilerinden biri, ekran kartıdır. Daha güçlü bir ekran kartı, daha yüksek kare hızları ve daha yüksek ayrıntı seviyeleri sunar.

İşlemci: İşlemci, bilgisayarınızın oyunlarda daha hızlı çalışmasına yardımcı olan bir diğer önemli bileşendir. Daha yeni ve daha güçlü bir işlemci, oyun performansını artırabilir.

Unutulmamalıdır ki donanım yükseltmeleri pahalı olabilir ve bazen sadece tek bir bileşenin yükseltilmesi, diğer bileşenlerin yetersiz olmasından dolayı tam potansiyelini elde etmenize engel olabilir bu yüzden tüm parçaların özelliklerinin tam çalışmasına yönelik uygun parçalar tercih edilmelidir. Genel olarak donanım yükseltmeleri yapmadan önce ihtiyaçlarınızı, bütçenizi ve mevcut donanımınızı dikkate alarak bir plan yapmanın önemli olduğu barizdir. 

Optimize edin

Bilgisayarınız genel kullanım süreci boyunca birçok işlem yürütür ve bazen bu işlemlere yönelik performansımıza için çok da iyi olmayan kalıcı değişikliklerde bulunabilir. Ancak genel kullanım için tek seferlik yapılan performans ayarlamaları ve oyun oynamadan önce her zaman yapılacak adımlar farklıdır. Bu bölümde dışardan maddi bir katkı olmadan bilgisayarımızın performansına nasıl katkıda bulunabiliriz maddeler halinde inceleyeceğiz.

Genel Kullanım için Performans Optimizasyonu

1. Görsel efektleri kapatın

Bilgisayarlarımızdaki kullanıcı arayüzlerindeki animasyon geçişleri bilgisayarımızı daha hızlı ve şık hissettirir. Bu özellik bilgisayarlarımızda standart olarak yüklenir. Ancak bunu performansımızı yükseltmek için kapatabiliriz. Bu sayede bilgisayarınızın hem oyun hem de genel kullanım esnasında hız kazandırabilir.

2. Arka plan programlarını ve başlangıç uygulamalarını kapatın

Bilgisayarınız açılırken ve kendisiyle birlikte bazı programlar başlatır. Bunlara başlangıç programları denir. Bu programlar siz kullanmazsanız dahi her açılışta arka planda başlatılır ve açılış sürenizde çok büyük etkileri olabilir. Başlangıç uygulamalarını kapatmak için Windows bilgisayarınızda sırasıyla Ctrl + Shift + Esc tuşlarına basınız açılacak olan görev yöneticisin ’den sol tarafta sıralanan seçeneklerden başlangıç uygulamalarını seçiniz.

Sayfada yer alan uygulamaların durum başlığında etkinleştirildi yazıyor ise bu uygulamalar cihazın her açılışında çalıştığı anlamına gelir.ve hemen sağ tarafta ise etki durumlarını da görüntüleyebilirsiniz. Son olarak kullandığınız uygulama dışındaki diğer pencereleri kapalı tutmaya özen gösterin bazı uygulamalar pencereyi kapatmanıza rağmen aslında aktif çalışmaya devam edebilir bunun için sağ alttaki yön işaretine tıklayarak açık uygulamaların logolarını görebilirsiniz. Bu logolara sağ tıklayarak kapatabilirsiniz.

3. Sabit sürücünüzü birleştirin

Zaman içerisinde kullanılan bellek aygıtı içerisindeki veriler farklı bölümlere dağılabilir bu da her veri araması için cihazın farklı bellek sütunlarını ziyaret etmesi anlamına gelir ve performansa negatif etki oluşturur. Bunun için bilgisayarınızın ihtiyaç olan bellek birimine birleştirme işlemi uygulayabilirsiniz.

4. Bilgisayarınızı temiz tutun ve bakımlarını yapın

Bilgisayarınızın var olan performansının zamanla azalmasına karşın başta işlemciyi ve ekran kartını soğutan fanlar zamanla kirlenerek ısı kaynaklı yavaşlamalar meydana getirebilir. Ya da fanınız kirlenmese bile fanla ile işlemci arasındaki boşluğu dolduran ve ısı geçirgenliği yüksek olan termal macunun kuruması ile fanın yarattığı soğuğun işlemciye ulaşamaması da ihtimaller dahilindedir. Genellikle 2 yılda bir termal macunun değiştirilmesi gerekir.

5. Güncellemelere dikkat edin 

Özellikle ekran kartı güncelleştirmeleriniz başta olmak üzere sürücü güncelleştirmeleri cihazınızdaki bileşenlerin daha verimli çalışmasını sağlar. Ayrıca bu sayede daha iyi güvenlik önlemleri sağlamış olursunuz. Sürücü güncelleştirmelerinizi bir driver booster gibi bir araçla takip edip gerçekleştirebilirsiniz. 

Programlarınıza ve bilgisayarınıza gelen diğer güncellemelere de özen gösterin ancak yeni gelen büyük çaplı güncellemeleri eğer ihtiyacınız yoksa biraz geç yüklemeniz daha iyi olacaktır. Böylece yenilenen yazılımlardaki oluşabilecek problemlere maruz kalmadan direkt stabil sürümlerine erişim sağlarsınız. Ancak sisteminiz ve gelen yeni sürümün hacmini göz önünde bulundurduğunuzda nadirde olsa cihazınızın yavaşlayabileceği ihtimali varsa güncellemeyi gerçekleştirmeyi bir daha düşünebilirsiniz. 

Oyun Performansı için Optimizasyon

6. Bir oyun güçlendirici kullanın

Bilgisayarınız oyun oynamadan önceki hali hazırda devam eden yazılımları oyun oynamak için kısıtlayan ya da kapatan RAM’inizde yer açan ve ağ bağlantınızın kaynaklarını oyuna göre önceliklendiren game booster gibi yardımcı uygulamalar   bulunmaktadır. Bu uygulamaları oyun oynamadan önce çalıştırdığınızda oyun performansınızda fark hissedebilirsiniz.

7. Antivirüs yazılımını devre dışı bırakın

Antivirüs yazılımları cihazda olabilecek herhangi bir saldırı ya da zararlı yazılıma karşın cihazı izler bu da performansa etki eder. Bunun yanında virüs veritabanı güvenlik için kendini sürekli güncellemesi gerekir ve oyun esnasında bu da pinginizde gecikmelere yol açabilir.

8. Grafik ayarlarınızı optimize edin

Oyunların grafik ayarlarını kendimizin belirleyebileceği ayarlar menüsü bulunmaktadır. Ancak çoğu kişi ilk zamanlarda grafik seviyelerini yapılandırmak için ayarları pek ziyaret etmez. Oyunlar bilgisayarın seviyesine göre ayarlarını kendisi optimize eder. Ancak bu her zaman uygun ayarlar olmayabilir özellikle FPS sorunu yaşıyorsanız grafik ayarlarınızı aşağı çekmek oyun FPS performansınızı artırır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir