Televizyonlarda, bilgisayar monitörlerinde, akıllı telefonlarda ya da tablet gibi cihazlarda ekranların belirli teknik özellikleri vardır. Bu özellikler kalitede doğrudan belirleyici olduğu gibi piksel yoğunluğu ekrandaki kalitenin belirlenmesinde önemli kriterlerden birisidir. PPI ya da “pixel per inch’in kısaltması olarak kullanılan piksel yoğunluğu, ekrandaki belirli alandaki piksel sayısını ifade etmektedir. İnç olarak ölçülen ekranlarda, bu nedenle piksel yoğunluğu ince göre belirlenmiştir. Ancak bu zorunluluk olmadığı gibi santimetre gibi farklı ölçülerle de hesaplanabilmektedir.
Yüksek piksel yoğunluğunun avantajı ne?
Piksel yoğunluğunun yüksek olması, piksellerin tek tek görülmesini imkansız hale getirir. 500 PPI değerine sahip olan bir cihazda piksel yoğunluğu olarak 500’lük bir performans edilecektir. Bu, ekranın her karesinde 500 piksel olduğu anlamına gelmektedir. Bir ekranda piksel yoğunluğu ne kadar yüksekse, alınacak kalitede o kadar artış görülecektir. Ancak bu konuda bir üst limit olmadığı gibi belirli bir piksel yoğunluğunun üstü çoğu zaman insan gözü ile ayırt edilemeyeceğinden çok yüksek değerlere yer verilmemektedir. Özellikle piksel yoğunluğunun düşük olduğu senaryolarda piksellerin görülebilmesi, ayırt edilebilmesi ve düşük görüntü kalitesi ile karşılaşılabilmesi söz konusu olmaktadır.
Piksel yoğunluğu nasıl hesaplanır?
Pixel yoğunluğun hesaplanması, çok teknik bir işlem olsa da isteyen herkes mevcut piksel yoğunluğu hesaplayabilmektedir. Bu işlemlerin yapılabilmesi adına öncelikle ekranın yüksekliği ve genişliği, çözünürlüğünü ve inç cinsinden boyutunun bilinmesi gerekmektedir. Piksel yoğunluğu hesaplama formülü şöyledir;
PPI= √h²+w²/inç
Formüle göre ekran yükseklik ve genişlik ölçülerinin karesinin alınıp toplanması ve ardından karekökünün alınması gerekir. Ardından çıkan sonucun ise inç sayısına bölünmesi yeterli olacaktır. Yapılacak hesaplamalar sayesinde istenen tüm ekranlarda kolay bir şekilde piksel yoğunluğu hesaplanabilmektedir.
Piksel yoğunluğu ile görüş mesafesi arasındaki ilişki nedir?
Piksel yoğunluğu ile görüş mesafesi arasında doğrudan bir ilişki vardır. Zira düşük piksel yoğunluğuna sahip bir ekrana, daha uzaktan bakıldığında piksellerin ayırt edilmesi çok daha zor olmaktadır. Bu mesafe ne kadar kısalırsa, pikseller o kadar daha kolay fark edilecektir. Bu nedenle de kişilerin uygun bir mesafede olması yine piksel yoğunluğu ve kalite konusunda daha iyi bir performans alınmasını sağlayabilecektir.