Çip krizinin etkileri hala devam ederken, iki büyük çip üreticisi arasında yeni bir kriz patlak verdi. Qualcomm ve Arm arasında adeta soğuk savaş yaşanıyor!
Büyük çip üreticilerinden biri olan Arm, ana rakibi geçen yıl Nuvia’yı satın almasından sonra beklenmedik bir hamle yaparak. lisans anlaşmalarını ve ticari marka ihlalini ihlal ettiğini iddia ederek Qualcomm’a dava açtı. Nuvia’nın Arm ile yaptığı önceki lisans anlaşmaları kapsamında geliştirilen tüm tasarımları yok ettiği iddia ediliyor.
Qualcomm Meta ile ortaklığını duyurdu
Arm lehine verilecek bir karar, Qualcomm’un işlemci tasarımı ve üretimine yeniden girmesiyle sorun yaratabilir.
Qualcomm ve ARM davası
Dava, Nuvia’nın 2019 yılında Arm’dan Arm uyumlu işlemci çekirdekleri oluşturmasına izin veren tescilli mimari lisanslarından kaynaklanıyor. Arm’a göre haklar devredilmedi. Qualcomm Nuvia 2021’de satın alındıktan sonra bu haklar değersiz hale geldi.
2022’de lisansın resmi olarak feshedilmesi, Qualcomm’u önceden var olan anlaşmalardan kaynaklanan herhangi bir teknolojiyi imha etmeye ve kullanmayı bırakmaya zorladı. Qualcomm’un genel danışmanı Ann Chaplin iddiaları reddetti. Nuvia anlaşmasından bu yana devam eden CPU tasarım çabalarına gelince, kararın şirketin takdirinde olduğunu söyledi.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi
“Arm”, Qualcomm veya Nuvia’nın yeniliğine müdahale etmeye çalışmak için sözleşmeye dayalı veya başka bir hakka sahip değildir. Arma’nın şikayeti, Qualcomm’un özel olarak tasarlanmış işlemcileri kapsayan geniş ve köklü bir lisansa sahip olduğu gerçeğini görmezden geliyor. Ve bu hakların uygulanacağından eminiz.”
İki büyük şirket arasındaki davaya rağmen Qualcomm ve Arm arasında hâlâ bir anlaşma var. Bugün şirketler Arm ile Armv9 lisanslaması sayesinde özel çekirdekler tasarlayabiliyorlar. Ek olarak, Snapdragon serisi mobil işlemciler artık mimarinin bir parçası olarak Armi tarafından tasarlanmış referans çekirdeklerini kullanacak.
Qualcomm ve Arm arasındaki ilişki, Nuvia’nın satın alınmasından sonra biraz gerginleşti. Qualcomm’a yakın kaynaklar, CPU pazarına yeniden girme ve yeniden girme arzusunun, Arm’ın durağan teknolojisine ve yenilik eksikliğine bakış açısıyla doğrudan ilişkili olduğuna inanıyor.
Dava, Qualcomm’un Arm, Intel, AMD ve diğer işlemci şirketleriyle rekabet etme yeteneğini etkileyebilir. Nuvia davasına göre, mahkeme Arm’ın iddiasını kabul ederse, bu işlemcinin kullanılabilirliği kesinlikle olumsuz etkilenecektir.
Çio krizi devam ederken bu davanın ortaya çıkması hakkında ne düşünüyorsunuz?