Savaşın dijital taraftaki etkisi hız kesmeden devam ediyor. Bu kez karar Rusya’dan geldi.
Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla birlikte ülkede olup biteni öğrenmek için de adeta başka bir savaş başladı. Rusya, Facebook ve Twitter’a erişimi engellediğini duyurdu.
Rus yetkililer, bu karara gerekçe olarak Rus medyasına ve kaynaklarına yönelik ayrımcılığı gösterdi. Roskomnadzor (Rus Telekomünikasyon Düzenleme Kurumu) tarafından Guardian ve diğer haber kanalları aracılığıyla duyurulan hareket, ABD teknoloji şirketlerinin yanlış bilgi akışını kontrol etmek için Rus devlet haber hizmetlerine erişimi kısıtlamaya başlamasından kısa bir süre sonra geldi.
Cuma günü, Rus hükümeti “sahte haberlerin” yayılmasını yasaklayan bir yasa çıkardı. Buna karşılık, BBC de dahil olmak üzere ajanslar, gazetecilerini tutuklanmaktan korumak için Rusya’daki operasyonlarını askıya aldı.
Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, yasağın “milyonlarca Rus’un güvenilir bilgilerden mahrum kalacağı” ve “konuşmayı keseceği” anlamına geldiğini söyledi. Clegg, Rusya’da Facebook’a erişimi yeniden sağlamak için çalışmaya devam edeceğini söyledi.
Google ve Meta yerel ofisleri açmadığı için Rusya’da cezayla karşı karşıya
Dijital tarafta Rusya-Ukrayna savaşıyla dijital bir savaş da başladı
Ukrayna ve çevresindeki durum her saat değişiyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline tepki olarak birçok teknoloji şirketi, ürünlerini Rusya’da satmayı bıraktıklarını açıkladı. Üstelik Ruslar artık dünyanın her yerinde kendilerinin reklamını yapamıyorlar. Facebook ülkede yasaklandıktan sonra, artık Rus reklamcıların reklamlarını veya Rusya’daki insanlara yönelik reklamları da gösteremiyor. Google, Snapchat ve Twitter da son birkaç saat içinde benzer hamleler yaptı.
Youtube ve TikTok gibi diğer platformların savaş sırasında Rusya’da yasaklanacağı görülüyor. Rusya her zaman hükümet düzeyinde dünyadaki İnternet üzerinde en sıkı kontrole sahip olmuştur ve insanların hükümet kontrolünden çıkmak için neredeyse hiçbir bağımsız haber kaynağına sahip değildir.