Rusya, Facebook’u kapatma kararıyla Meta’ya zarar vermeyi hedefliyor. Hükümetin son olarak ülkede Instagram’ı yasaklamasına karşılık ABD’den ve Facebook’tan sert yanıt geldi.
Rusya, Ukrayna’nın işgalinden sonra tek taraflı olduğu gerekçesiyle Facebook platformunu kapatma kararı almıştı. Ancak Rusya’nın yaptırımları bunla sınırlı kalmayıp Instagram yasağıyla devam etti. Facebook yani yeni adıyla Meta Grup ise Rusya’ya sert tepki verdi.
Rusya’nın Ukrayna işgaline başlamasının ardından özel bir ekip kuran ve Rusya medyasının paylaşımlarını etiketleyen Facebook, Rusya’dan oldukça tepki çekti. Putin’in talimatıyla Facebook ve Instagram kapatıldı ve Rusya platformları “aşırılıkçı örgüt” ilan etti.
Rusya’nın Facebook’ta Instagram’ı kapatmasının ardından Putin’e sert eleştiri
Rusya, Ukrayna’nın işgalinin ilk gününden itibaren başta NATO ülkeleri olmak üzere batı dünyasından tepki gördü. İlk günlerde verilen mahkumiyete tepkiler, devam eden yaptırım kararlarıyla ciddi boyutlara ulaştı.
Meta COO’su, COO Sheryl Sandberg, bu hafta verdiği bir röportajda Rusya’nın Facebook’u kapatma ve Instagram’ı yasaklama kararının Facebook’u bir tehdit olarak görmesinden kaynaklandığını dile getirdi.
Bu anlamda Sandberg, Rusya’yı ve Putin’i kızdıracak bir yorum yaptı. Sandberg konuyla ilgili şu yorumu yaptı;
“Sosyal medya diktatörler için kötü, bu yüzden Putin bizi devirdi”
Meta’nın bu açıklamasının ardından şimdilik Rusya’dan bir tepki gelmedi. Fakat ABD medyası yapılan bu açıklamayı “oldukça samimiyetsiz” olarak değerlendirdi. Bunun nedeni ise Facebook platformlarının her ne kadar diktatörleri de rahatsız edecek adımlar atsa da onlara hizmet eden algoritmalara da sahip olması.
Rusya’dan Twitter ve Facebook’a erişim engeli
Buna göre Facebook’un daha önce birçok bağımsız ülkede muhalif sesleri, gönderileri ve grupları sansürleyen bir algoritması var. Facebook bunun bir yanlış anlaşılma olduğunu iddia etse de şirketin bu konuda çok ağır bir sicili var. Trump’ın başkan seçildiği ABD seçimlerinde Facebook’ta yapılan manipülatif yaklaşım hala akıllarda.
Rus-Ukrayna savaşı ve yaptırım kararı
Rusya, Ukrayna ile uzun süren sürtüşmenin ardından 24 Şubat 2022 sabahı saat 6’da Ukrayna topraklarını işgal etmeye başladı. Tüm dünya, Rusya’nın yalnızca kuzeydoğu Ukrayna’da bulunan Donbass’a gireceğini öngördü. Bölgede bağımsızlığını ilan eden ve Rusya’yı tanıyan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugano Halk Cumhuriyeti’ni koruma amaçlı operasyon daha sonra Ukrayna’nın başkenti Kiev çevresindeki bölgelere de sıçradı.
Dünya genelinde birçok ülkenin yaptırım uygulamaya başladığı Rusya, Batı dünyasından da SWIFT gibi önemli finans sistemlerinden Rusya’yı çıkardı. Rus sporculara, sanatçılara ve hatta Rus sanatçılara kadar uzanan ambargo hız kesmeden devam ediyor. Rusya ise tüm ağır yaptırımlara rağmen işgal altındaki topraklardan çekilmiyor.