Milyarlarca kullanıcının aynı anda yanılgıya düşebileceği bir hastalık olan siberkondri nedir? Sizin için bu yazımızda anlattık.
En çok bağımlılık yapan uygulamalar açıklandı
İnternetin hayatımıza girdiği günden bu yana milyarlarca içerik sanal dünyada dolaşıyor, bu materyallerin bir kısmı insanlık için çok faydalı olsa da, bir kısmı da büyük zararlar verebiliyor. Milyarlarca aramanın olduğu bu dünyada, ihtiyacınız olan bilgiyi bulmak giderek zorlaşıyor. Her gün birçok komplo teorisi sunulurken, bu teorileri çürütmek için bilimsel örnekler verilmektedir.
Ancak bilimsel örnekler komplo teorilerine veya dezenformasyona engel olamaz. Bu yanlış bilgiler, insanları yanlış zanlara sevk etmekte ve onları manen yozlaştırmaktadır. Peki nedir bu siberkondri, ne anlama geliyor?
Siberkondria nedir?
Siberkondria, kendi kendine teşhis demektir. Bir kişinin kişiselleştirilmiş çevrimiçi teşhisi ve ilk bilgilere dayanarak kendi kendine teşhistir. Bu sonuçlar büyük ihtimalle yanlıştır. Çünkü teşhis göründüğü kadar kolay değildir ve bunun birden fazla nedeni olabilir. Günümüz dünyasında hemen hemen her şeyi internette bulabiliyoruz, ancak bu teknolojinin bize sağladığı avantajlardan biri olmasına rağmen, dezavantajları da var. İnsanların çok fazla manipülasyon ve yanlış bilgilendirmeye bulaştığı bu ortamda doğru araştırma yöntemleri çok önemlidir.
Çoğu zaman hastalıkların birden fazla belirtisi olur. Psikolojik açıdan bakıldığında bir kişinin internetten bakarak kendine tanı koyma yanılgısına düşmesi zararlıdır. Örneğin: İnternette baş ağrısının nedeninin bir tümör olduğunu yazabilirsiniz ve kişi bir tümör olduğunu varsayar. Tümörler baş ağrısı nedenlerinden biridir. Ancak baş ağrısının birçok nedeni olabilir. Uykusuz bir geceden sonra baş ağrısı, beyin tümörü yerine uykusuzluk belirtisi olabilir.
Birçok insan doktora gitmeden önce interneti açar. Aslında bu, internet doğru kullanılırsa oldukça doğru bir davranıştır. Ancak kendinizi kötü hissetmeyin çünkü internette ilk kez gördüğünüz büyük haberlere ve teşhislere aşina olmayabilirsiniz. Doktorunuzun teşhisi daha doğru ve güvenilir olacaktır. Bu nedenle, kendinize çevrimiçi teşhis koymamak en iyisidir.
İnternette yaptığınız teşhisler psikolojik olarak stresli olabilir. Aslında hiç yaşamadığınız bir hastalık yaratabilir ve ondan acı çekebilirsiniz. Bunun en önemli nedenlerinden biri insanları yanlış yönlendiren mesajlardır. Bu gönderiler birçok yönden tehlikelidir.