Qualcomm Snapdragon X’in kullanımı henüz ilk aydan büyük bir atılım yaptı. GeekBench testi herkesi şaşırttı. 

Snapdragon X Herkesi Şaşırttı Beklenmedik Performans
Snapdragon X Herkesi Şaşırttı Beklenmedik Performans

Qualcomm Snapdragon X, geçtiğimiz aylarda Snapdragon X Elite ismini verdiği ilk Snapdragon X serisi işlemcilerini tanıtmıştı. Qualcomm bu yeni işlemcilerini piyasaya sürerek dizüstü bilgisayar dünyasına giriş yaptı. 

Laptoplar için üretilen bu yeni işlemciler Windows’un yapay zeka aracı olan Copilot+ ile entegreli bir şekilde tanıtıldı. Bu Sanpdragon X serisi işlemciler henüz yeni tanıtılmasına rağmen birçok üretici tarafından desteklenerek kullanım oranı ilk aydan beklenmedik bir şekilde yükselerek en üst sıralara kadar çıktı. 

Yeni Snapdragon  X Elite ve Plus İşlemcilerin Özellikleri Nelerdir

Yeni Snapdragon  X Elite ve Plus İşlemcilerin Özellikleri Nelerdir
Yeni Snapdragon X Elite ve Plus İşlemcilerin Özellikleri Nelerdir

Snapdragon’un amiral gemisi işlemcisi olan X Elite üç farklı model ile bizleri karşılıyor. Bunlar X1E-84-100, X1E-80-100 VE X1E-78-100. Bu üç işlemci de 4 nanometrelik mimari üzerine inşa edilerek geliyor. 4,2 GHz 12 çekirdekli bir CPU ile kullanıcılara oldukça hızlı bir işlemci vaad ediyor. Qualcomm bunların yanı sıra 45 TOPS AI motoru ve 3,8-4,6 TFLOPS arasında değişen bir GPU performansı öngörüyor.

Qualcomm, bunun yanında X Elite modelinin bir altı bütçe dostu, tam bir bir fiyat/performans işlemcisi olan Snapdragon X Plus adı verdiği işlemciyi tanıttı. Bu işlemci de 3,4 GHz’e varan 10 çekirdekli bir CPU ile bizleri karşılıyor. Snapdragon X Plus’ta aynı X Elite gibi 45 TOPS AI motora sahip olarak geliyor.

Snapdragon X Elite ve Plus Bizlere Neler Sunuyor

Qualcomm Snapdragon X Elite ve X Plus modelleri, Microsoft’un yapay zekası olan Copilot+ yapay zeka aracını desteklemesi ile ön plana çıktı. Microsoft Surface başta olmak üzere birçok üretici tarafından desteklenen yeni işlemci Snapdragon X serisi, lansman sonrasında bazı yapay zeka özelliklerini kaldırdı. 

Snapdragon X Elite ve Plus Bizlere Neler Sunuyor
Snapdragon X Elite ve Plus Bizlere Neler Sunuyor

İşlemci performansını ölçmeye yarayan bir test yazılımı olan Greenbench’ten elde edilen verilerle, geçen ay dünya çapında 81.000’den fazla test gerçekleştirildi. Yapılan bu 81.000 testen %6,5’i Snapdragon X işlemcisine sahip cihazlarda gerçekleşti. Gerçekleştirilen bu testler sonucunda Snapdragon X serisi, Intel ve AMD’ye göre bir hayli düşük bir sonuç elde etse de dizüstü bilgisayar piyasasına yeni giren bir işlemci için oldukça iyi bir sonuç ortaya çıktı. 

Gerçekleştirilen Geekbench 6 ve Cinebench 2024 testlerinde Snapdragon X Elite işlemci serisinin yongaları, Intel’in Core Ultra 7 155H ve AMD Ryzen 8845HS işlemcilerini yüzde 24 ve yüzde 17 oranında geçerek iki büyük piyasa devini geride bıraktı. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir