Ölçeklendirilebilir vektör grafik denildiği zaman akla ilk gelen isimlerden biri olan SVG dosya uzantısı, web sitelerinde oldukça avantaj sağlar. Aynı zamanda kullanımı da oldukça basittir. SVG, (Scalable Vector Graphics) 1999 yılında WCC firması tarafından geliştirilmiştir. Ölçeklendirilebilir vektör görsel dosyası olarak bilinen SVG, günümüzde de geliştirilmeye devam etmektedir. Bu nedenle dosyayı açma da ve oluşturmada yararlanılan yazılımlar konusunda sıkıntı yaşanmaz. Grafik tasarımcılar arasında oldukça popüler olan SVG’yi, bu kadar popüler yapan şey, matematiksel kavramları temel almış olmasıdır ve bununla beraber XML’den yararlanabilmesidir. SVG, günümüzde Google Chrome, Mozilla Firefox, İnternet Explorer Edge, Opera ve Safari gibi bütün tarayıcılar tarafından desteklenmektedir. Sahip olduğu kod desteği sayesinde birçok alanda kullanılabilir. Örneğin bir grafik ile oluşturulan bir durum haritasında, haritadaki verilerin tıklanması gerekir. Tıklandığında ayrıntılı bir içeriğin açılması adına SVG dosyasından yararlanılır.
SVG Dosyası Oluşturma
İlk olarak, SVG yazılımı olan CorelDRAW ile SVG dosyalarınızı oluşturabilirsiniz. Bunun haricinde, Photoshop CC 2015 sürümü ve sonrasında çıkan sürümlerle, katmanlarınızı, katman gruplarınızı ve belgelerinizi SVG dosyasına çevirerek dışa aktarabilirsiniz. SVG kullanım yazılımları arasında en popüler olan Adobe Illustrator ile de dosya oluşturabilir ve açabilirsiniz.
SVG Dosyası Açma
SVG dosyası açma, bu dosyayı kullanmak durumunda olanların en çok merak ettiği noktalardan biri. Elinizde bir SVG dosyası varsa, öncelikle dosyayı açmak için, dosyayı oluşturmada sayılan tasarım yazılımlarından faydalanabilirsiniz. Bunun dışında, internet tarayıcınızdan faydalanarak, SVG dosyasını açmanız mümkün.