Güney Kore merkezli teknoloji şirketi Samsung’un GOS konusu sonrasına benzer bir süreç Xiaomi içinde gündeme gelmişti. Kaçıranlar için bir kez daha özetlemek gerekebilir. Samsung’un bazı akıllı cep telefonlarda ve tabletlerde yüklü olan Game Optimizing Service (GOS) üzerinden tam 10 bin kadar uygulamanın performansını düşürdüğü dile getirildi.
Süreç içerisinde GOS’un açılımından farklı bir şekilde yalnızca oyunları da kapsamıyor. Microsoft Office uygulamaları, Netflix, Google Keep, TikTok ve Samsung’un kendi Secure Folder, Cloud, Pay ve Pass gibi uygulamaları da performansları düşürülen uygulamalar arasında yer alıyor. Testlere göre performansı düşürülen uygulamalar arasında 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench ve GeekBench 5 gibi performans testleri de yer almıyor. Yani performans testlerinde telefonların gücünden sonuna kadar faydalanıyor, diğer uygulamalar ise pil – performans – akıcılık üçlüsünde optimizasyon yapılıyor. Geçtiğimiz ay bu durum tepki aldığı ve süreçte kullanıcılara seçme hakkı vermediği için geri adım atıldı ve güncelleme yapıldı. Daha sonrasında ise direk olarak Xiaomi gündeme geldi. Geekbench’in kurucu ortaklarından John Poole’un yapmış olduğu açıklamalara göre Xiaomi, telefonlarında uygulamaya göre performans üzerinde oynama da yapabiliyor. Örnek vermek gerekirse, Xiaomi’nin telefonlarında en yüksek performans Geekbench algılandığı zaman sağlanıyor.
Bu sayede ise puan olabildiğince yüksek çıkıyor. Diğer oyunlarda ise uygulamalara ise performans, pil ve ısınma dengesi kurulması için güç azaltılıyor. Bu durum firmalar için mantıklı olsa da kullanıcıların hoşuna gitmiyor. Kullanıcılar akıllı cep telefonların olabilecek en yüksek performansı almak istiyor. Bu tarz uygulama veya oyun adından özel performans ayarlamaları, genel olarak açık değil gizli olduğundan çok daha fazla tepki çekiyor. Bugün bu konuda bir açıklama yapan Xiaomi, süreci üstü kapalı olarak kabul ederek tam olarak şunları dile getirdi:
“Xiaomi, özellikle uzun süreler boyunca kullanılan yüksek performans isteyen uygulamalarda / oyunlarda, optimum ürün deneyimini sağlamak için sıcaklık yönetimi stratejileri uyguluyor. Cihazlarımızın çoğunda, kullanıcıların performans ve enerji verimliliği arasındaki dengeyi ayarlamasına olanak tanıyan 3 tür performans modu sunuyoruz. Sistem düzeyinde, uygulama performansıyla ilgili tüm optimizasyonlar, güç tüketimi, performans ve termal etki gibi birçok temel faktörü değerlendirir.”
Çin merkezli akıllı cihaz üreticilerinden Xiaomi’nin bu süreç içerisinde bir güncelleme yapıp yapmayacağı ise şu an için bilinmiyor. Eğer bu süreç daha fazla ses getirirse, firma ilerleyen zamanlarda performansı yüksek ısı ve pil tüketimi oluşacak olmasına rağmen sonuna kadar açan özel bir mod getirilebilir.