Türkiye Açık Kaynak Platformu ve Türk Telekom tarafından gerçekleştirilen Siber Güvenlik Fikir Maratonu ile başarılı görülen fikirlere 100 bin TL değerinde ödül verildi.
Türkiye’deki açık kaynak yazılım ekosistemini daha da geliştirmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geliştirilen Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun Türk Telekom ile beraber gerçekleştirilen Siber Güvenlik Fikir Maratonu son buldu. Siber güvenlik alanında geleceğe dönük yenilikçi düşünceleri olan gençlerin düşüncelerini sunduğu fikir maratonunda “Yeni Nesil Kimlik Doğrulama Yöntemleri ve Çözümleri” teması değerlendirildi. Yarışmanın sonucunda kazanan isimler belli oldu.
Siber Güvenlik Fikir Maratonu, 13-17 Aralık tarihleri arasında çevrimiçi bir şekilde gerçekleşti. 3 Ocak Pazartesi günü gerçekleşen tören ile kazananlara ödülleri verildi. Düşüncelerini sunan 11 ekibin fikirleri belirlenen jüri tarafından değerlendirildi. ‘Bioauth: Browser Fingerprinting ve Makine öğrenmesiyle Davranışsal Biyometrik Kimlik Doğrulama’ fikriyle birinci olan Unicorn takımı 50 bin TL, ‘DrawPass: Kullanıcıya Özgü Yazma ve Resmetme ile Biyometrik Kimlik Doğrulama’ ile ikinci olan Eternal takımı 30 bin TL ve ‘Blocco360: Yeni Nesil Blokzinciri ile Kimlik Doğrulama’ ile üçüncü olan Blocco360 takımı ise 20 bin TL değerinde verilen ödüllere sahip oldular.
Törende söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, yarışmaya katılım gösteren gençlerin düşüncelerinin siber güvenlik alanında son derece başarılı ve ve yenilikçi çözümler olduğunun altını çizdi. Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya, yarışma kapsamında 53 bireysel ve takım başvurusu alındığını, ön değerlendirmelerin ardından ise 11 takımın proje fikri olarak seçildiğini ve sonrasında da 10 kişilik bir jürinin değerlendirmesinin sonucuna göre kazananların belli olduğu dile getirildi.
Türk Telekom İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emre Vural şu değerlendirmede bulundu:
“Türk Telekom olarak siber güvenliğin, ulusal güvenliğin önemli bir unsuru olduğunun bilinciyle Türkiye’nin en büyük siber güvenlik merkezinde yerli ve millî siber güvenlik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu alanda yetişmiş insan kaynağına katkı sağlamaya da devam ediyoruz. Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun aktif üyesi olarak ekosistemin gelişmesi için nitelikli yazılımcı sayısını artıracak projelerin yaygınlaşmasını önemsiyoruz. Siber Güvenlik Maratonu’nu bu yıl “Yeni Nesil Kimlik Doğrulama Yöntemleri ve Çözümleri” temasıyla yaptık. Türk Telekom Siber Güvenlik Fikir Maratonu kapsamında seçilen 11 takım, fikirlerini sektörün önde gelen isimlerine sundular. Türkiye’nin siber güvenlik ve veri gizliliğiyle ilgili teknolojilerini iyileştirmesi, nitelikli insan kaynağı eksikliğini gidermesi ve altyapısını değişen teknolojiye uyumlu ve güncel tutması gerekiyor. Türk Telekom olarak bu alanlarda ülkemize katkı sağlamayı sürdüreceğiz.”