Geçtiğimiz 6 Şubat’ta ülkemiz felaket bir depremle sarsıldı.Birçok fay hattının üzerine kurulmuş ülkemizde hemen hemen her gün yer sarsıntıları meydana gelmektedir. Deprem ülkesi olduğumuz gerçeğiyle yüz yüze geldiğimiz bu günlerde en çok konuşulan konulardan biri dayanıklılığı düşük binalar oldu.Dünyada çok sık kullanılan teknoloji olan sismik izolatör sayesinde depreme dayanıklı binalar elde etmek mümkündür. Ülkemizde de yaygınlaşması beklenen bu teknoloji, yapının depreme dayanma kapasitesini artırıyor.
Sismik İzolatör Nedir?
Türkiye merkez üsleri Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki depremin ardından deprem gerçeğiyle yeniden karşılaştı. Ancak sismik izolatör diğer adıyla sismik yalıtım teknolojisi sayesinde binaların depreme olan dayanıklılığını iyileştirmek mümkündür. Sismik izolatör teknolojisi depremin sebep olacağı hasar potansiyelini en aza indirmeye yarayan bir araçtır. Binaya gelen rüzgar ve deprem gibi yüklerin azaltılmasına yarayan bu teknoloji, deprem kuvvetlerinin en az seviyeye inmesine yardımcı olur. Sismik izolatör sadece yeni binalarda değil eski binalarda da uygulanabilmektedir.
Sismik izolatör sistemi olmayan binalar kendi yüklerinin 1/10’u kadar yük taşıyabilirler. Ancak binaya bundan daha büyük bir yük geldiğinde binanın kolon ve kiriş birleşim yerlerinde kırılmalar meydana gelir ve binada kalıcı hasarlar oluşur. Eğer bir bina sismik izolatör sistemine sahipse bu değerin çok daha üstünde yük taşıyabilme gücüne sahip olmaktadır. Bunun sebebi sismik izolatörlerin gelen yükü yatay azaltmasıdır.
Sismik İzolatör Sarsıntıyı Ne Kadar Azaltabiliyor?
Taşıyıcı kolonlar ve betonarme perdelerin altına yerleştirilen sismik izolatör sistemi deprem anında sağa ve sola kayarak deprem etkisini azaltır. Bu teknoloji, deprem anında üzerinde bulunan yapının birkaç salınım yapmasını sağlar. Bu sebeple de üst katların hissedeceği sarsıntıyı %80’e kadar azaltır. Ayrıca sismik izolatör teknolojisi sahip olduğu kauçuk tabakalar sayesinde kimyasal, pas, zararlı ultraviyole ışınlar ve neme karşı dayanıklıdır. Bu durum malzeme bozulmalarının önüne geçer böylece bu sistem 60 yıla yakın dayanır.
Deprem İzolatör Sisteminin Faydaları
- Bu teknoloji sayesinde yüksek oranda can güvenliği sağlanır.
- Minimum oranda bakım yeterlidir.
- Bu teknoloji sayesinde araştırmaya ve geliştirmeye muhtaç binalar korunur.
- Yapıda bulunan mimari ve taşıyıcı elemanlarda minimum hasar meydana gelir.
- Şiddetli bir deprem sonrasında hemen kullanım olanağı sağlar.
- Köprü ve viyadüklerin hasar göremeden kullanıma devam etmesini sağlar.
- Ulaşım yapılarında sürekliliğin devam etmesine yardımcı olur.
- Yapı içerisinde yer alan eşya ve cihazların korunmasını sağlar.