Türkiye’de artan fiyatlar ve yurt dışından getirilecek ürünlerdeki yüksek pasaport kayıt ücretleri kayıt dışı telefon kullanımını arttırdı. İşte Türkiye’nin yeni sorunundan ilk detaylar.
Türkiye’de başta telefonlar olmak üzre teknoloji ürünlerindeki fiyatlar artış kaydetti. Yapılan zam sonrasında yurt dışından telefon getirmek isteyenleri engellemek adına pasaport kayıtları da 30 bin TL bandının üzerine çıktı. Böylece yurt dışından telefon getirmenin de avantajı kalmazken kayıt dışı kullanımların artışa geçtiği ortaya çıktı.
Kayıt Dışı Ekonomide Tam 7 Milyon!
Konuyla ilgili Ekonomim’de yapılan özel haberde Türkiye’de 11.5 milyon resmi olarak cihaz satışının yapıldığı belirtildi. Ancak dikkat çeken nokta kayıt dışı rakamlar. Kaynağa göre Türkiye’de 7 milyon adet kayıt dışı kullanım söz konusu. Resmi satışlara yakın bir oranda kayıt dışı kullanımın olması ve tespit edilemeyenlerin de olacağının düşünülmesi Türkiye’de yeni bir problemin yaşanacağını da gözler önüne serdi. Yurt dışından getirilecek telefonlara yönelik alınan önlemlerin çözüm olmadığı görülürken yüksek ücretler nedeniyle vatandaşların kayıt yaptırmaya istekli olmadığı da görüldü.
Klonlanmış Telefon Sayısı 4 Milyon Seviyelerinde
Değerlendirmelere göre Türkiye’ye yurt dışından getirilen cihazların resmi olarak sadece 1 milyonunun IMEI kaydı gerçekleştirildi. IMEI kaydı olmadan kullanılan cihaz sayısı 1.5 milyon olurken klonlama olayları da artış kaydetti. Aynı özelliklere sahip telefonlarda yapılan klonlama işlemlerinde şu anda rakamlar 4 milyon seviyelerine kadar çıkmış durumda. Haberde konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, alınan önlemlerin herhangi bir çözüm sunmadığına vurgu yaptı. Turnacı, “Rakamlar gösteriyor ki bugüne kadar uygulanan reçete işe yaramadı. İthalat artmaya, kayıt dışı ise büyümeye devam etti. Tüketicinin telefona ulaşmasını zorlaştırmak yerine gerek taksit gerek de düşük vergi ile kolaylaştırmak hem kayıt dışını düşürecek hem de vergi kaybını azaltacaktır. Bir de bu yolun denenmesinde fayda var” diyerek yeni çözüm önerilerini sundu.
Türkiye’de yaşanan yüksek orandaki kayıp dışı kullanıma yönelik yeni bir düzenlemenin yapılması bekleniyor.