Apple’ın Türkiye’deki ürünlerine yeni zamlar geldi. Zamlar sonrasında Apple’ın Türkiye fiyatları dünya gündeminde yer aldı.
Apple fiyatlarına gelen son zamların ardından Türkiye’deki yeni fiyatlar dünya gündeminde Türkiye’nin konuşulmasına neden oldu. haberlerde “Türkiye, Apple’dan çok daha fazla para Kazanarak, 3.400 dolarlık fiyatla dünyanın en pahalı iPhone’unun unvanına sahip” denilirken Türkiye’nin son zamların ardından rekor fiyatlara ulaştığı vurgulandı.
Dünyada Ortalama Fiyatlar 1000 Dolar
Haberlere göre iPhone 15 modelleri için kullanıcılar 799 dolar ile 1599 dolar arasında bir ödeme yapıyor. Üstelik daha uygun model arayanlar için iPhone SE 4 gibi seçenekler mevcut. Türkiye’ye yönelik derlemelerde ise Türkiye’deki iPhone 15 Pro Max’in son zamların ardından 3400 doların üzerine çıktığı ifade edildi.
Türkiye’deki yüksek fiyat artışında vergilere dikkat çekildi. “Türkiye özellikle akıllı telefonlardaki yüksek vergileriyle tanınıyor. Bu nedenle, fiyatlar arttığında etki iki kat daha fazla hissediliyor. Fiyat artışından sonra, 1 TB iPhone 15 Pro Max (şimdi en pahalı seçenek) 3.400 dolar karşılığı 107.999 TL seviyelerinde. Perspektif olarak ifade etmek gerekirse, aynı telefon Amerika Birleşik Devletleri’nde 1.599 dolar. En yüksek fiyatlı ikinci ülke Brezilya’da bile aynı telefon için 2.800 dolar” denilen haber, Türkiye’nin ek vergi ve yüksek kur nedeniyle Apple kullanıcılarını zorladığı ifade edildi.
Asgari Ücret ve Alım Gücüne Vurgu Yapıldı
Aynı haberlerin devamında Türkiye’deki alım gücüne ve asgari ücretle çalışan bir kişinin iPhone alabilme durumuna değinildi. Bu konuda ise haberde “Tek üzücü şey sadece Türkiye’deki iPhone’ların fiyatları değil. Ülkenin büyük bir kısmı asgari ücretle çalışıyor ve mevcut ücretlerle, iPhone satın almak için 6 aydan fazla tasarruf yapılması gerekiyor. Saçma olan kısım ise bu fiyatların Apple’dan kaynaklanmaması. Ülkedeki vergi oranları çok yüksek ve Türkiye satılan her telefon için Apple’dan daha fazla para kazanmaktadır. Bu oldukça ironik.” denilen haberler Türkiye’nin dış basında düşen alım gücü, yüksek vergilendirmelerle olumsuz bir şekilde tanınmasına neden oldu.