Türkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu İMECE’nin fırlatması, SpaceX’in 27 saniye kala iptal etmesi sonucu üçüncü kez ertelendi. Kaliforniya’da kötü hava koşulları nedeniyle gerçekleştirilemeyen fırlatma, Türkiye’nin uzay ve havacılık alanındaki yatırım planları ve projeleri açısından büyük bir hayal kırıklığı oldu.
İlk Yerli Gözlem Uydusu İMECE’nin Özellikleri
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen İMECE, metre altı çözünürlükte görüntü çekme kabiliyetine sahip. 2017 yılında başlayan projenin geliştirilmesi ve fonlanmasında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) ve TÜBİTAK 1007 programı destekleri, Millî Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı koordinasyonu içerisinde bulunuyor.
Projenin tamamlanmasının ardından İMECE Uydusu, yörüngedeki testleri başarıyla tamamlaması halinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edilecek. Uydu, gelecek nesil uydu platformlarına temel oluşturacak önemli kazanımlar sağlayarak Türkiye’nin uzay ve havacılık alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmesine katkı sağlayacak. Uydu ayrıca doğal afet, haritalandırma vb. birçok alanda faaliyetler gösterecek
Fırlatma Tarihi Üç Kez Ertelendi
Gözlem amaçlı üretilen ilk yerli uydu olan İMECE ile birlikte AKUP, KILIÇSAT ve CONNECTA T2.1 adlı küp uyduların fırlatılması bugün planlanmıştı. Ancak, yüksek irtifadaki sınırları aşan güçlü rüzgarlar nedeniyle üç kez ertelendiği anlaşılıyor. Bu aksaklıklar Türkiye’nin uzay ve havacılık alanındaki hedeflerine ulaşma yolunda yaşadığı zorlukları da gösteriyor. Ancak, Türkiye’nin bu yatırım planları ve projeleri göz önüne alındığında, ülkenin bu alanda önemli adımlar atmak için çalışmalarda bulunduğu görülüyor.