BDDK, Türkiye’de Türkiye’de dijital bankalar kurulmasının sinyallerini verdi. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre ise tamamen dijital para ortamında hizmet vermek adına kurulacak olan bu bankalar, ülkemizdeki bilinen kredi kuruluşları gibi pek çok hizmette de bulunacak.
Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan sayısında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından verilen son derece önemli bir karar yer aldı. Söz konusu bu karara göre Türkiye’de artık sadece dijital ortamda hizmet verilecek bankalarda açılacak. 1 milyar TL sermaye kullanarak kurulabilecek olan bankalar, aksi bir karar verilmediği sürece kredi kuruluşları gibi hizmetler de sunabilecekler. Vatandaşların pek çok işini dijital ortamda yapmalarına yardımcı olan bu sistem dikkat çekebiliyor gibi gözüküyor.
Kişiler, müşteri olduğu dijital bankayı hiç bir zaman fiziksel olarak göremeyecekler. Çünkü söz konusu bu bankaların şubeleri olmayacak. Bir ya da birden çok ofis açma hakkına sahip olacak olan banka, bu ofis ya da ofislerde müşterilerinin şikayetlerini ve olma ihtimali olan problemleri çözmek adına çabalayacaklar. BDDK’nın Resmi Gazete’deki kararına göre dijital bankalar, yüzde 99,8’lik oranda hizmet vermek zorunda kalacaklar. Yani saatler veya günler boyunca söz konusu bu hizmet hakkında kesinti yapılmayacak.
Teminatsız kredi miktarı 10’bine kadar ulaşabilir
Konuyla ilgili olarak verilen karara göre dijital bankalar, müşterilerine kredi verebilecekler. Kredi miktarının belirlenmesi ise iki sınır şeklinde olacak. Bunlardan birincisi, kredi tutarının müşterilerinin belgelenmiş gelirinin dört katının üzerine çıkamayacaktır. İkincisi ise 10 bin TL’dir. Öyle ki bir vatandaşın belgelenebilen herhangi bir geliri yoksa, dijital banka bu kişiye en fazla 10 bine kadar kredi verebilecek. Bir diğer açıdan ise dijital para olarak kurulan bir banka sermayesini 2,5 milyar TL’nin üzerine çıkardığında ise diğer finans kuruluşları gibi hizmet vermeye de başlayabilecek.
Bu esnada; bugün verilen bu karar ile artık yeni bir kelime daha öğrenildi. Bu tabir ise “servis bankası” . BDDK tarafından verilen karar göre bu bankalar, Türkiye’deki fiziksel olan bankalara servis modeli bankacılığı hizmet verecek. Müşterilere kendi arayüzünü kullandıracak olan bu servis bankası, hizmet verdiği bankanın çerçevesi dışında hareket edemeyecek.