Yeni blog güncellemesi ile savaş gibi durumlara yönelik yeni kararlarını duyuran Twitter, yeni politikaların sosyal ağı korumak için olduğunu söyledi. Bu kapsam dahilinde de Rusya’da hükümet hesaplarına sınırlamalar getirmeye başladı. Otoriter hükümetin platformları propaganda için kullanmaya devam etmesinin uygun olmadığını söyleyen Twitter Küresel Kamu Politikası Başkan Yardımcısı Sinéad McSweeney, “Devletler arası çatışma anlarında, dengesizliğin yarattığı zararlar büyük kayıplara yol açabilir. Bilgiye erişim ve bilgiyi paylaşma son derece önemlidir, ”dedi. Yeni politikalar ile Rusya’daki hükümete bağlı tüm hesaplar, Twitter’ın keşif, arama ve ana sayfa özelliklerinin dışında tutulacak. Yasakların uygulanması sırasında ülkelerde Twitter’ın engellenip engellenmediği şartına bakılmayacak.
Rusya, Ukrayna savaşı sonrasında hedef olmuştu
Rusya’nın başlattığı savaş sonrasında Rus hükümetiyle bağlantılı yüzlerce hesap üzerinden yapılan paylaşımlar, Twitter’ın hedef haline gelmesine neden olmuştu. Bu kapsamda ilk hamle Şubat ayında gelmişti. Twitter, Şubat ayı sonlarında Rus devletiyle bağlantılı medya hesaplarına erişimi azalttı. Şimdi ise yeni politika sayesinde Rus hükümetine bağlı hesaplar, sitenin öneri ve keşif özelliklerinden gizlenecek.
Twitter’da esir görüntüleri paylaşımı yasaklandı
Twitter’ın yeni politikalarında yeni kararlara da yer verildi. Buna göre hükümetlerin ve devlet bağlantılı hesapların savaş esirlerini içeren tüm görüntüleri kaldırmasını gerektiren yeni bir düzenleme getirildi. Düzenleme ile gazeteci gibi bazı meslek grupları dışında savaş esirlerinin görüntülerinin paylaşılmasına izin vermeyecek.
Twitter’ın politika değişiklikleri, Ukrayna’ya yönelik kanlı saldırıları göz önüne alındığında çoğunlukla Rusya’ya yönelik yapılmış bir hamle olarak yorumlandı. Ancak Ukrayna cephesinden de kurallara uygun olmayan paylaşımlar gelmişti. Mart ayı başlarında, Ukrayna İçişleri Bakanlığı sorgulanan Rus mahkumların görüntülerini paylaşmaya başlamıştı. Bu bakımdan düzenlemeler Rusya’ya yönelik olsa da bundan sonraki süreçte tüm ülkeleri kapsayacak ve istisnasız uygulanacak.