Avrupa’daki yasa koyucular, Uber ve Amazon destekli Deliveroo gibi gig ekonomisi şirketleri için zorlu yeni kurallar önerdi.
AB’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu tarafından Perşembe günü yayınlanan teklifler, konser ekonomisi şirketlerinin sürücüleri, kuryeleri, temizlikçileri, fitness koçlarını, masözleri ve iş bulmak için uygulamaları ve çevrimiçi platformları kullanan diğer çalışanları sınıflandırmasını zorunlu kılmaya yönelik büyük bir adımdır. çalışanlar olarak. Çalışan statüsü, işçilere çalıştıkları ülkeye bağlı olarak asgari ücret, tatil ücreti, işsizlik ve sağlık yardımları ve diğer yasal korumaları sağlar. İşçi sendikaları tarafından memnuniyetle karşılanan teklifler, Avrupa genelinde tahmini 4,1 milyon ekonomisi çalışanını etkileyebilir. Kanun haline gelmeden önce birkaç yasal adımdan geçmeleri gerekiyor.
Gig ekonomi şirketleri, çalışanlarını uzun süredir bağımsız yükleniciler olarak sınıflandırarak, harcamalarını en aza indirmelerine ve yasal yükümlülüklerini kısıtlamalarına olanak tanıyor. Bu şirketler için çalışmak, 9’dan 5’e kalıcı bir iş bulmak istemeyenlere hitap ediyor ve platformlar, tüketiciler için dolaşmak ve yemek siparişi vermek gibi şeyleri kolaylaştırdı. Ancak Covid-19 salgını, bu platformların ne kadar kırılgan olabileceğini gösterdi. Kilitlenmeler sırasında Uber sürücülerinin işleri hızla tükeniyor ve çoğu, çoğu zaman daha iyi korumalar uygulanarak başka yerlerde yeni işler bulmaya zorlanıyor.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Uber ve diğer konser ekonomisi şirketleri, komisyonun iş modellerini ciddi şekilde etkileyebilecek reformlarına karşı. Yeni kurallar onlar için milyarlarca dolarlık yeni maliyetle sonuçlanabilir. Araç çağırma devi, maliyetlerin tüketicilere yansıtılacağını ve Avrupa genelinde yaklaşık 250.000 kurye ve 135.000 sürücünün önerilen kurallar kapsamında işini kaybedeceğini söyledi.
Bir Uber sözcüsü CNBC ile paylaştığı bir açıklamada, “Uber, esnek çalışma için uygulamamıza güvenen yüz binlerce sürücü ve kurye için çalışma koşullarını iyileştirmeye kararlıdır. Bağımsız çalışanların istediklerini söylediği esnekliği riske atmadan platform çalışmasını güçlendirmenin yolları üzerinde Avrupa genelinde ve sektörümüzün geri kalanında ulusal hükümetlerle birlikte çalıştık. Ancak Komisyon’un önerisinin tam tersi bir etki yaratacağından endişeliyiz – binlerce işi riske atmak, pandemi sonrasında küçük işletmeleri sakatlamak ve Avrupa’daki tüketicilerin güvendiği hayati hizmetlere zarar vermek. Fakat Just Eat reformlardan yana.” dedi.
Şirketin CEO’su Jitse Groen Twitter’da Just Eat’in “işçilerin koşullarını iyileştirme ve sosyal korumalara erişmelerine yardımcı olma önerilerini” desteklediğini söyledi.
Bazı ülkeler halihazırda kendi gig ekonomisi yasalarını uygulamaya koymuştur, ancak Avrupa Komisyonu tarafından önerilen mevzuat, en yaygın olarak uygulanabilir yasama girişimidir. AB, blok genelinde dijital platformlar için çalışan insan sayısının bugün 28 milyondan 2025 yılına kadar 43 milyona çıkacağını tahmin ediyor.