Oyun geliştiricisi Ubisoft’un hisseleri, Çinli teknoloji devi Tencent’in şirketteki hissesini artırmaya karar vermesinin ardından Çarşamba günü %17’den fazla düştü ve tam bir devralma beklentilerini boşa çıkardı.
Ubisoft Assassin’s Creed serisini satıştan kaldırdı
Salı günü, iki şirket Tencent’in Guillemot Brothers Limited’e şirketin %49.9’unu temsil eden 300 milyon euro (296.9 $) yatırım yaptığını duyurdu. Guillemot ailesi, Guillemot Brothers Limited’i kontrol ediyor ve ailenin Ubisoft’taki hissesinin yaklaşık %15’ini kontrol ediyor.
Guillemot kardeşler, 1986’da Ubisoft’u kurdular ve şirketi devralmalardan uzak tutmak için savaştılar. Tencent’in yatırımı, Ubisoft hisselerinin her biri için 80 avro, Salı günkü kapanış fiyatına %83 prim sunuyor ve ona Fransız oyun geliştiricisinde dolaylı bir hisse veriyor.
Ubisoft devralması iptal olabilir
Analistlere göre, bu karar, yatırımcıların beklediği herhangi biri tarafından Ubisoft’u devralma kapısını etkin bir şekilde kapatıyor. Cowen analistleri Salı günü bir notta, “Bu işlemin vurguladığı şey, Ubisoft’un bir alıcı veya satıcıya tamamen satışının olası olmadığıdır.” dedi. Anlaşmanın bir parçası olarak Tencent, Ubisoft’taki hissesini mevcut %4,5’ten %9,99’una çıkarabilecek. Ancak Tencent, hisselerini beş yıl boyunca satamayacak ve Ubisoft’taki hissesini sekiz yıl boyunca %9,99’un üzerine çıkaramayacak.
Ubisoft’un girişimi, 2015 yılında Fransız medya şirketi Vivendi’nin Avrupa oyun şirketinden bir hisse satın alması ve en büyük hissedarı olmasıyla başladı. Ancak Guillemot ailesi işi bağımsız hale getirmeye kararlı gibi duruyor.
2018’de, üç yıllık bir savaşın ardından Vivendi, Ubisoft ile çalışmayı bıraktı. Tencent, oyun şirketinde %5 hisseye sahip Çinli teknoloji devi Vivendi’den Ubisoft’un bazı hisselerini satın almak için devreye girdi.
Ubisoft, cinsel taciz suçlamaları ve yeni korku oyunlarının olmaması gibi birçok zorlukla karşılaştı. Tencent’in yatırımı, Microsoft’un Ocak ayında 68.7 milyar dolara Activision Blizzard’ı satın almasıyla başlayan, Asyalı şirketler de dahil olmak üzere birçok video oyunu anlaşmasına yol açtı. Ardından Sony, hit oyunlar Halo ve Destiny’nin geliştiricisi Bungie’yi satın aldı.
Merkezi Çin’in Shenzhen şehrinde bulunan Tencent, yıllar içinde dünyanın en büyük oyun şirketlerinden biri haline geldi ve League of Legends gibi popüler küresel isimlere sahip küçük şirketlere yatırım yaptı. Oyunlar; Çin’deki katı oyun düzenlemeleri, Tencent ve rakibi NetEase’i yatırımlar ve satın almalar yoluyla denizaşırı genişlemeye teşvik etti.
Ubisoft, Assassin’s Creed ve Rainbow Six gibi bazı ünlü dizilerle tanınıyor. Ubisoft, yaklaşan oyunla ilgili ayrıntıları ortaya çıkarmak için Cumartesi günü bir etkinlik düzenledi. Tencent, yatırım yaptığı şirketlerin kendi işlerini yürütmelerine yardımcı oldu, ancak markanın Çin’de ve genellikle en güçlü olduğu mobil cihazlarda genişlemesine yardımcı oldu. Tencent CEO’su Martin Lau, iki şirketin “heyecan verici oyun deneyimleri geliştirmeye” ve Ubisoft’un popüler franchise’larını mobil cihazlara getirmeye devam edeceğini söyledi.