USB bağlantı noktaları bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik aletlerin neredeyse vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Biz kullanıcıların da her zaman yanında bulundurduğu önemli aygıtların arasında uzun zaman önce yerini aldı. Tüm bunların yanı sıra gelişen teknolojiyle USB aygıtlarında da bir takım farklılıklar görülmeye başlanıyor. Yeni nesil telefon ve bilgisayarlarda kullanılan USB aygıtları ile geçmişte kullanılan aygıtlar şekil olarak benzese de kritik farklılıklar mevcut. Peki bu fiziksel farklılıkların dışında başka ne gibi farklar var? Ya da böyle farklar var mıdır?
USB-A nedir?
USB-A bağlantılarının ismi fiziksel tasarımdan gelmektedir. USB-A geleneksel biçimde kullanılan ana makine bağlantı noktası tasarımıdır. USB-A’nın alt kısmı pim konnektörlerine ayrılmış yatay bir porttur. USB-A’nın çalışması için bu portun doğru şekilde bağlantı noktasına denk gelmesi gerekmektedir.
USB-A ile USB-C arasında bir de USB-B vardır. Fakat USB-B geçmişte bilgisayarlar ve yazıcılar arasında gördüğümüz kare bağlantı noktalarıdır. Bu bağlantı noktası ana bilgisayara bağlantı sağlayamaz. Yalnızca verinin ulaşması gereken noktada işlevini yerine getirebilir.
USB-C nedir ve diğerlerinden neden farklıdır?
USB-C, 2014 yılında resmen duyurulan USB-A’dan farklı olarak yeni bir port tasarımıdır. Günümüzde yaygın biçimde görüyor olmamıza rağmen bu yeni modelin yaygınlaşması birkaç yıl sürdü. USB-C, veri aktarım hızı ve enerji aktarım miktarı ile USB-A’nın sınırlarını aşan ve USB-A’nın sorunlarını çözecek şekilde tasarlandı.
USB-C ve diğer USB’ler arasındaki farkları şöyle özetleyebiliriz:
- USB-C, kendinden önceki USB modellerinden farklı olarak iki tarafı ile aynı görevleri yerine getirebilir ve tasarımı, diğer USB’lerden çok daha ince olacak şekilde tasarlanmıştır.
- USB-C, eski bağlantı noktalarından çok daha fazla gücü cihazlara aktarabilir. USB-C ile cihazlara 100 watt ve 20 volt sağlanabilir.
- USB-C, USB-A’ya göre çok daha yüksek hızlarda aktarım sağlayabilir.
- 4K videoları ekranlara aktarmakta dahil olmak üzere yüksek kaliteli video gönderim desteği sunabilir.
- Thunderbolt 3 bağlantılarıyla olası uyumluluk sunar.
USB-C, Bağlantı Yönünden Daha İyi Bir Tercih Midir?
Doğru veri standartları ile USB-C, USB-A’dan çok daha hızlı ve çok yönlüdür. Fakat yine de USB-C’nin tamamen hakim olması uzun yıllar alacak gibi duruyor.
Birçok bilgisayar üreticisi uyumluluk sorunları sebebiyle USB-C bağlantı noktaları ile birlikte UBS-A bağlantı noktalarını da kullanmaya devam ediyor. Fakat USB-C yaygınlaştıkça bilgisayarlardaki USB-A kullanımı tercihler arasından kalkıyor.
USB 3.1 bu ayrımın neresinde duruyor?
USB 3.0 veya 3.1, USB bağlantıları için belirli veri protokollerini ifade eder. USB 3.0 veya USB 3.1 ile fiziksel bir port değil, bu portun nasıl veri işleyebileceği açıklanır. USB 3.0 da zaten gözle görülebilir farklılıklar içererek piyasaya sürülmüştü. USB 3.0’ın gelmesi ile USB-A’nın tasarımında birtakım değişiklikler yapılması gerekti. Bu şeklide USB-A daha fazla yetenekli hale gelerek hızını olduğundan daha üst düzeye çıkarttı.
USB 3.1 ise USB 3.1 Gen 1 ve USB 3.1 Gen 2 olmak üzere ikiye ayrılır. USB 3.1, 10 GB’a kadar varan hızlar destekliyor ve USB-C’nin desteklediği birçok veri geliştirmesini sunuyor. USB-A ve USB-C’nin her ikisi de USB 2.0 ile USB 3.1 Gen 2 arasındaki veri işleme şekillerini destekleyebilirler.