Uzmanlar, sosyal medyada paylaşımların tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. İşte uzak durmanız gereken paylaşımlar!
Haber için en çok hangi sosyal medya platformu tercih ediliyor?
Gün içinde çokça vakit geçirdiğiniz ve sürekli paylaştığınız sosyal medya platformları yeterince zararsız görünüyor. Ancak sosyal medya platformlarında çok fazla bilgi vermek bilgisayar korsanlığına neden olabilir.
Siber uzmanlar, en naif yazının bile kullanabileceğiniz bir silah olduğunu söylüyor. Bu nedenle kullanıcıları platformlara karşı dikkatli olmaya da çağırdım. Ayrıca kaçınmanız gereken gönderi türlerini de açıklar.
Gönderiniz suçlular tarafından kullanılabilir
Gün içinde Facebook, Instagram, Twitter gibi platformlarda hayatımız hakkında bilgi paylaşmak ve bilgi vermek açısından zararsız bir görüntü sergilemektedir. Ancak uzmanlar, sosyal medya kullanıcılarının ne paylaştıklarının farkında olması gerektiğini vurguluyor. Bunlardan biri de güvenlik uzmanı Javad Malik. Malik yaptığı açıklamada, kamuya açık yayınların suçlular tarafından kullanılabileceğini iddia ediyor. Ayrıca kurbanın imajını oluşturmak için önemsiz gördüğünüz paylaştığınız bilgilerin dikkat çekebileceğine inanıyor.
Aynı zamanda ailenizle sosyal medyada yaptıklarınızı, nerede olduğunuzu ve hikayelerinizi paylaşmak sizi ortaya çıkarabilir. Ayrıca okullar, sokaklar ve yaşadığınız yer, hesabınıza erişmenizi kolaylaştırabilir. Tüm bunlara ek olarak, iş yeriniz hakkında yayınladığınız mesajların suçlular tarafından kuruluşunuza saldırmak için kullanılma olasılığı vardır.
Paylaşırken nelere dikkat etmeliyim?
Siber uzman Jamie Akhtar, internette bilgi paylaşırken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. İşte asla paylaşılmaması gerektiğini söyleyen bir liste:
- Kimliğinizi doğrulamak için kullanılabilecek Kişisel Tanımlanabilir Veriler. Tam adres, doğru tarih, anne kızlık soyadı vb.
- Konum verileri. (Fiziksel saldırı ve diğer suçları işlemek için kullanılabilir)
- Testler ve oyunlar gibi üçüncü taraf uygulamalarla veri paylaşırken seçici olun. Genellikle dolandırıcılık amacıyla kullanılabilirler.
- Bilmediğiniz, ancak sizi arayan kişilerin bilmemesi gereken mesajlar.
- Nerede çalıştığınız veya ne yaptığınız hakkında herhangi bir bilgi vermeyin. Siber suçlular düzenli olarak sosyal medyada çalışanlarını hedef alıyor. Bunlara dikkat ederek saldırganların şirketinize erinize saldırmaları için bir araç haline gelmekten kurtulabilirsiniz.
İnternet kullanımının yaygınlaşması ve yapay zekanın gelişmesiyle birlikte siber saldırı yöntemleri de hergün gelişiyor. Bu nedenle artık sosyal medya kullanırken her zaman tetikte olmak gerekiyor.