Girişimcilere eşsiz fırsatlar sunan Avrupa pazarı, geleneksel ve e-ticaret operasyonlarını sınırların ötesine taşımak isteyenler için idealdir. Geniş kitlelere hitap etme ve uluslararası ticaret yapma olanağı sağlayan bu pazarda faaliyet göstermek için öncelikle VAT numarası almalısınız. İşletmeleri vergi mükellefi hâline getiren bu numara, Türkiye şirketinizle Almanya’ya açılmanızı mümkün kılar. Yazının devamında Almanya VAT numarası alma sürecine dair detayları görebilirsiniz.
Avrupa’da Satış İmkânı: VAT Numarası (Value Added Tax) Nedir?
Avrupa’da satış yapmanın yolunu açan VAT (Value Added Tax), kapsamı itibarıyla Türkiye’de mal ve hizmetlerin tüketimine uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) ile aynıdır. VAT numarası ise KDV mükelleflerinin vergi kimlik nosu olarak tanımlanabilir. Avrupa Birliği üyeleri, ülkelerinde ticari faaliyet göstermek isteyenlerden bu numarayı almalarını talep eder. Söz konusu numaranın kullanıldığı alanlar özetle şöyledir:
- Avrupa Birliği içindeki ticari faaliyetlerin resmî kaydını tutmak için gereklidir.
- Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamelerini hazırlarken esas alınır.
- İşletmenin ödediği KDV tutarının tahsil ettiği miktardan fazla olması durumunda KDV iadesi almasını mümkün kılar.
VAT numarasının formatı ise ülkelere göre değişir. Almanya’da bu vergi kimlik numarası, “DE” harf grubunu izleyen 9 haneli sayıdan oluşur. Almanya VAT numarası örneği olarak “DE123456789” verilebilir.
VAT Numarası Alabilmek İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Ticari faaliyet göstermek istediğiniz Avrupa ülkesine göre izlemeniz gereken VAT kaydı prosedürleri değişiklik gösterir. Türkiye şirketinizle Almanya’da iş yapmak için VAT kimlik numarası alma aşamalarını eksiksiz tamamlamalısınız. Aşağıda Almanya VAT başvurusu için gereken belgeleri görebilirsiniz.
- Vergi levhası
- İmza sirküleri
- İmza beyannamesi
- Mükellefiyet yazısı
- Ticari faaliyet belgeleri
- Vekaletname
- Euro banka hesap bilgileri
- SWIFT kodu
VAT numarası almak isteyenlerden talep edilen SWIFT kodu (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), uluslararası güvenli para transferleri için gereklidir. Bu belgeleri ve bilgileri tamamladıktan sonra e-ticaret operasyonlarınızı, Amazon Avrupa gibi büyük pazar yerlerine taşıyabilirsiniz. Böylelikle her gün çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilen online platformlarda marka bilinirliğini ve ciroyu artırma gibi avantajlara ulaşırsınız.
İşletmenizi Vergi Mükellefi Hâline Getirmenizi Sağlayan VAT Numarası Nasıl Alınır?
VAT numarası öğrenme ve alma gibi işlemleri, Avrupa Birliği üyesi ülkenin vergi makamları üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Almanya Federal Vergi Dairesi, bu süreçler için başvurulan yetkili mercidir. Geleneksel ve elektronik ticari faaliyetlerini Avrupa’ya taşımak isteyenler, bu kuruma Almanya VAT numarası almak için başvurabilir. Federal Vergi Dairesi, başvurunuzu inceledikten sonra ortalama 15 gün içinde sizi olumlu ya da olumsuz dönüş yapar. Çeşitli yasal prosedürlerden oluşan bu süreci, sorunsuz tamamlamak için profesyonel desteği almanızda fayda vardır.
Jestiyon ile e-Ticaret Operasyonlarınızı Avrupa’ya Taşıma Fırsatını Yakalayın!
Elektronik ticaret operasyonlarınızı Avrupa’ya taşımak ve fırsatlarla dolu olan bu pazarda başarılı olmak için Jestiyon’un çözümlerinden yararlanabilirsiniz. Şirket kurulumundan iş akışının etkin yönetimine kadar her aşamada yanınızda olan Jestiyon, VAT numarası alma sürecini sizin için yürütür. Kapsamlı paketlerinde Almanya VAT başvurusu, noter işlemleri ve başvuru harç bedelleri gibi hizmetlere yer verir. Böylelikle yasal prosedürler ve ödemeler için vaktinizin ya da bütçenizin çoğunu ayırmanıza gerek kalmaz.
Dijital çözüm ortağınız Jestiyon, finansal süreçlerinizi profesyonel şekilde yönetmenize de yardımcı olur. Almanya VAT muhasebe hizmetiyle firmanıza ait tüm gelirlerin ve giderlerin aylık takibini sağlamanız mümkündür. Geçmişe dönük beyanname olanağıyla da daha önce yerine getirilmesi gereken prosedürleri tamamlayabilirsiniz. Ayrıca vergi yükümlülüğünüzü sonlandırmak için size VAT kapanış hizmeti de sunulur. Jestiyon ile gümrük işlemlerinde talep edilen EORI (Ekonomik Operatörler Kayıt ve Tanımlama Numarası) numarasını da alabilir, Avrupa Birliği ülkeleriyle yasal mevzuatlara uygun bir zeminde dış ticaret yapabilirsiniz.