Ünlü hikaye yazma ve okuma sitesi olan Wattpad’e erişim engeli geldi. Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu karara göre artık ülkemizde kullanılamayacak. 

2006 yılında Kanada’nın Toronto kentinde geliştirilmeye başlanan ve kısa süre içerisinde hızlı bir şekilde büyüyüp en popüler hikaye yazma ve okuma platformlarından birisi olan Wattpad, Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliğinin 12 Temmuz 2024 tarihli kararıyla Türkiye’deki kullanıcılara 16 Temmuz 2024 Salı tarihi itibariyle erişimi kesildi. 

Wattpad Ülkemizde Engellendi Dünyada İlk Oldu
Wattpad Ülkemizde Engellendi Dünyada İlk Oldu

Wattpad, dünya üzerinde birçok genç yazarın kendisine ait hikayeleri ve romanları paylaştığı ya da diğer kullanıcıların paylaştığı hikayeleri okuduğu ve birbirleri ile etkileşim içerisinde bulunduğu bir sosyal ağ platformu olarak biliniyor. Özellikle kullanıcıların yaratıcı hayal güçleri sayesinde oluşturdukları içeriklerin ve edebi eserlerin rahatlıkla paylaşılmasına imkan sağlayan yapısıyla küçük büyük herkesin ilgisini çekiyor.  

Wattpad Türkiyede Neden Engellendi

Ülkemizde yüzbinlerce kullanıcısı olan platforma erişim engelinin gelmesi üzerine birçok kullanıcı sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Gelen tepkilerde birçok kullanıcı, alınan bu kararın özgürlüklerine büyük bir darbe geldiğini düşünüyor. Özellikle genç yazarlar için Wattpad, kendilerini gösterebildiği, eserlerini yayınlayabildiği bir platform  olduğu için oldukça önemli bir yerdi.

Wattpad Ülkemizde Engellendi Dünyada İlk Oldu
Wattpad Ülkemizde Engellendi Dünyada İlk Oldu

Konuyla ilgili, erişim engelinin süreci hakkında ve engelin gerekçesi açısından herhangi net bir açıklama yapılmadı. Kullanıcılar herhangi bir açıklama yapılmaması ve sürecin belirsizliğinden dolayı oldukça endişeli. 

Platforma kesin olarak neden erişim engeli geldiği bilinmesede, içerisinde yer alan bazı içeriklerin Türkiye yasalarına ve toplum yaşayış düzenine aykırı olduğu için erişim engeli geldiği tahmin ediliyor. 

“Wattpad’i Engelleyen İlk Ülke Olduk” 

“Wattpad’i Engelleyen İlk Ülke Olduk”
“Wattpad’i Engelleyen İlk Ülke Olduk”

İfade özgürlüğü Derneği’nin (İFÖD) kurucularından olan Profesör Doktor Yaman Akdeniz engele tepki gösterdi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz X’te (Twitter) yapmış olduğu bir açıklama ile , “Wattpad’i herhalde Dünya’da erişime engelleyen ilk ülke olduk” ifadelerini kullandı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir