İnternet ansiklopedisi Wikipedia’daki bilgilere güvenilebilir mi? Gelin detaylara birlikte bakalım.
2001 yılında iki Amerikalı tarafından kurulan Wikipedia, her gün milyonlarca kullanıcı tarafından ziyaret edilmektedir. Milyonlarca insan tarafından bir bilgi bankası olarak kullanılan Wikipedia kullanıcılarının zihninde Wikipedia ne kadar doğru? Bu soruyu soruyor. Yani, wikipedia wikipedia’da ve güvenilir değil mi? Gelin bu soruları birlikte cevaplayalım.
Wikipedia kripto ile bağış almayı durdurabilir
Wikipedia’daki bilgiler doğru mu?
İnternette her gün milyarlarca arama yapılıyor. Özellikle en büyük arama motorlarından biri olan Google’da saniyede 40.000 arama yapılıyor. İnternet insanlık için bir nimet olsa da, aynı zamanda bir beladır. Özellikle insanlar internette hastalık ararken. Siberkondri olarak bilinen bir hastalık ortaya çıktı.
İnternette arama yaparken en güvenilir kaynaklardan biri Wikipedia’dır. Ancak Wikipedia, sanıldığı kadar saf olmayabilir. Bunun en büyük nedenlerinden biri, dünyanın en büyük ansiklopedisinde herkesin bir şeyler yazıyor olmasıdır. Kurulduğu günden bu yana büyük bir proje olan ve dünyanın en güvenli bilgi ansiklopedisini internete taşıyan Wikipedia, günümüzde yanlış bilgiler de içeriyor.
Wikipedia ne kadar güvenilir?
İnternette milyonlarca yanlış veya manipüle edilmiş bilgi var. İnsanlar bu bilgilerin güvenliğini doğrulamak için Wikipedia’ya başvuruyor. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi Wikipedia o kadar masum değil.
Vikipedi’de iyi niyetli olmayan kişiler tarafından yayınlanan yanlış bilgiler, özellikle de dünya çapında etki yaratacak bir olay meydana geldiğinde, insanlar yanlış yönlendirilebilir. Wikipedia’nın %100 güvenli olmadığını söyleyebiliriz, ancak %100 doğru olmadığını da söyleyemeyiz.
Wikipedia’nın güvenilirliğini test etmek istiyorsanız, kaynaklar bölümüne başvurmanız gerekir. Referans bölümünde hakemli dergiler tarafından onaylanmış makaleler içeriyorsa bu bilgiler çok doğru olacaktır. Ancak, Wikipedia’nın güvenilirliğini test etmek istediğinizde. Kaynak boşsa veya sahte haber üreten bir haber kaynağından geliyorsa. Bilgilerin doğru olup olmadığını bir kez daha düşünmelisiniz.
Özellikle gündemdeki bir sıcak haber konusunun ne olduğunu araştırmak istediğinizde Wikipedia sayfasını aşağı kaydırıp bilgilerin son güncelleme tarihini kontrol etmelisiniz.
Türkçe Wikipedia neden İngilizce Wikipedia’dan daha az güvenilir?
Birçok kişi İngilizce Wikipedia’yi Türkçe Wikipedia’ye tercih ediyor. Aslında bu durumun temel nedeni Türkçe Vikipedi’nin İngilizce’ye göre daha az bilgiye sahip olmasıdır. Bilgiler güncel değil veya davetsiz misafirler tarafından çarpıtılıyor.
Bu noktada elbette İngilizce Wikipedia’nin Türkçe Wikipedia’den daha güvenilir olduğunu hatırlatmak isteriz, ancak İngilizce Vikipedi’nin de o kadar masum olmadığını belirtmeden geçmeyelim.
Son olarak, İnternette arama yaparken, mesajın bir aldatmaca olduğunu anlamak için sadece Wikipedia ile sınırlı kalmak yerine birkaç kaynağa bakmak gerekir. Wikipedia’daki bilgilerin doğruluğunu ölçmek istiyorsanız, kaynaklar bölümünü kontrol etmelisiniz.