Güney Kore merkezli teknoloji şirketi Samsung, GOS konusunda gündemde henüz düşmüş değildir. Şimdi ise süreçte Xiaomi yer alıyor. Samsung’un bazı akıllı cep telefonlarında ve tabletlerinde yer alan Game Optimizing Service (GOS) üzerinden tam 10 bin kadar uygulamanın performansını kıstığı ortaya çıktı.
Süreç GOS’un açılımından farklı bir şekilde yalnızca oyunları da kapsamıyor. Microsoft Office uygulamaları, Netflix, Google Keep, TikTok ve Samsung’un kendi Secure Folder, Cloud, Pay ve Pass gibi uygulamaları da performansı kısılan uygulamalar arasında yer alıyor. Yapılan testlere göre performansı kısılan uygulamalar arasında 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench ve GeekBench 5 gibi performans testleri bulunmuyor. Yani performans testlerinde telefonların gücünden sonuna kadar faydalanılıyor diğer uygulamalar ise pil, performans, akıcılık üçlüsünde optimizasyon yapılıyor.
Geçtiğimiz haftalar içerisinde bu durum tepki çektiği ve süreçte kullanıcılar için seçme hakkı tanınmadığı için geri adım atıldı. Samsung, konuyla ilgili resmi açıklama yaptı ve GOS’un uygulama ile oyunlar için GPU ile CPU’yu optimize ettiğini ve yakın zaman içerisinde GOS’a bir “performans” modunun geleceğini dile getirdi. Söz konusu bu güncelleme geçtiğimiz günler içerisinde ilk olarak Samsung Galaxy S22 serisi için Güney Kore’de gönderildi. Sunulan güncelleme ile Galaxy S22 serisi, özellikle oyunlarda CPU ile GPU’nun gücünden sonuna kadar faydalanmaya başladı. Bu konu ile ilgili olarak Samsung öncesinde OnePlus benzer bir adım atmıştı ve büyük bir tepki çekti. Şimdi ise Xiaomi gündemde yer alıyor.
Sosyal medya yarışına Elon Musk da katılıyor
Geekbench’in kurucu ortaklarından John Poole’un açıklamasına göre Xiaomi, cep telefonlarında uygulamaya göre performans üzerinde oynama yapılıyor. Örnek vermek gerekirse Xiaomi’nin telefonlarında en yüksek performans Geekbench algılandığı zaman sağlanıyor. Böylelikle puan daha da yüksek çıkıyor. Diğer oyunlarda, uygulamalarda ise performans, pil ve ısınma dengesi kurulması için güç kısılıyor. Bu durum firmalar için mantıklı gözüküyor olsa da kullanıcılar için pek de beğenilmiyor.