
Teknoloji alanında büyük yankı uyandıran yapay zekanın maliyeti 280 kat azaldı. Küresel rekabette ulaşılan son noktayı gözler önüne seren ve yapay zeka alanındaki şaşırtıcı maliyet değişimini gösteren AI Endeksi raporu, Stanford Üniversitesi tarafından 2025 yılında yayımlandı. Milyon token başına 20 dolar olan üst düzey yapay zeka dil modellerinin kullanım maliyeti, 18 ayda 0,07 oranına varana dek düştü.
Yapay Zeka Alanındaki Hızlı Düşüş Neden Oluyor?
Donanım maliyetlerinde olan düşüş veya optimize edilmiş ve daha küçük yapay zeka modellerinin tercih edilmesi gibi sebepler kullanım maliyetlerinde büyük azalma yaşanmasına neden oldu.
Yeni nesil işlemcilerin %40 daha çok enerji verimliliği sağladığı tespit edildi. Kurumsal yapay zeka donanımlarının maliyeti ise geçen sene %30 oranında azalma gösterdi.
Bu sert düşüş kullanıcılar tarafından erişilmesini artırdı fakat model eğitimi için aynı şey söylenemiyor aksine zıt bir yönde denilebilir. Yeni nesil, özellikle büyük dil modellerindeki eğitme maliyeti artarak devam ediyor.
Google, OpenAI ve Meta gibi dünyada teknolojinin devi olan şirketler, amiral gemisi modellerin eğitimine büyük miktarda kaynak ayırdı.

Rekabet Devam Ediyor
Yapay zekaya en çok kaynak ayıran ve model geliştiren ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu ve birinci sırada yer alıyor. Amerika Birleşik Devletlerinin ardından gelen Çin ise 15 model geliştirerek ikinci sırada bulunuyor. Avrupa ise ancak 3 model geliştirerek listede yer alabildi.
Aralarında büyük farklar varmış gibi görünse de yapılan testlerle öyle olmadığı kanıtlanmış. Sonuçlar incelendiğinde, modellerin arasında aslında bir uçurum olmadığı anlaşılıyor. Bu farklar performans açısından yapılan karşılaştırmalar ile kapanıyor.
LMSYS Chatbot Arena’da yapılan kör testlerde, Amerika Birleşik Devletleri’nin sahip olduğu en iyi model Çin’in en iyi modelini ancak %1,7 oranında geride bırakabildi. Yine yakın sonuçlar ortaya çıkaran MMLU ve HumanEval testleri de sektörde kabul gören testlerden.
Stanford Üniversitesinin yayınladığı rapor, Dünya çapında yapay zekanın hızla olgunlaşıp gelişen bir endüstri olduğunu ortaya koymakta.