ByteDance’ın Tencent’e açtığı tazminat davası onaylandı


Tekel iddiası ile Tencent aleyhine ByteDance tarafından açılan dava Çin mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın sonucuna göre ise teknoloji dünyasında önemli değişiklikler yapıldığı gözler önüne seriliyor. Aynı zaman içerisinde oyun dünyasının lider isimlerinden biri olan Tencent ise karşı dava açmaya hazırlanıyor. 

Çin hükümeti, ülkenin büyük teknoloji şirketlerinin gücünü daha da artırmak adına hare ettikleri bir dönem içerisinde ByteDance, en önemli rakiplerinden biri olan Tencent ile olan rekabete mahkemede devam edecek. TechCrunh tarafından yapılan haberlere göre, bir ByteDance sözcüsü Pekin Fikri Mülkiyet Mahkemesi’nin Tencent’e açmış olduğu dava onaylandı. Şirket, Tencent'in TikTok’un Çince versiyonu olan Douyin’e getirmiş olduğu kısıtlamaların Çin'deki anti tekel kurallarını ihlal ettiği iddia edildi. 

Tencent üç yıl sürecinde Douyin’i önemli uygulamaları olan WeChat ve QQ'dan engellenmiş ve kullanıcıların kısa video uygulamasından içerik görüntülemesini ve paylaşmasına kısıtlama getirmişti. Douyin cephesinden de konu ile ilgili olarak Tencent'in pazar hakimiyetini dışlamak ve sınırlamak için gücünü kötüye kullandığı ve yasaların önermiş olduğu ölçütlerin dışında rekabet edildiği suçlaması da gelmişti. 

Başarılı üretici şirket Tencent ise söz konusu bu suçlamaların yanlış ve kötü niyetli bir hakaretten ibaret olduğu belirtildi. Aynı zamanda her gün 600 milyon kullanıcı tarafından da ziyaret edilen Douyin’in WeChat’in kullanıcı verilerine erişmek için yasa dışı ve rekabete aykırı yöntemler kullanmış olduğu ve platformun ekosistemi ile kullanıcı haklarına zarar verdiği dile getirilerek ByteDance’a karşı dava açmayı planladığı aktarıldı. Kasım ayı içerisinde, ülkenin en büyük piyasa düzenleyicisi olan hükümet ilk tekel karşıtı yasanın taslak versiyonları açıklanmış ve soruşturmalar başladı. Aralık ayı içerisinde de Alibaba’ya bir anti tekel soruşturması açılmıştı. ByteDance'da açmış olduğu dava için Tencent'ten 14 milyon dolar isterken, Tencent cephesinden karşı dava için ne kadar istendiği ile ilgili olarak bilgi verilmedi. İki şirketin arasında yaşanan savaşın ne gibi sonuçlara gebe olacağını hep birlikte görmek mümkün olacak.