Dijital Hizmet Vergisi nedir? Teknoloji devlerine Dijital Hizmet Vergisi geliyor
Türkiye üzerinde faaliyette olup gelir elde eden dijital platformlara Dijital Hizmet Vergisi getiriliyor. TBMM’ye sunulması planlanmış olan bu yeni torba yasasının detayları belli oldu. Dijital hizmet vergisi olarak adlandırılan bu durumda toplanan vergi miktarının artırılmasına yönelik yeni torba yasasının detayları gün yüzüne çıktı. Bu noktada ülkemizde popüler servisler olan Netflix, YouTube, Spotify, Twitter ve Instagram gibi bu dijital platformlar için yeni resmiyete göre tüm şirketler Türkiye faaliyetlerine %7.5 oranında Dijital Hizmet Vergisi ödeyecekler. Peki Dijital Hizmet Vergisi nedir?
Dijital Hizmet Vergisi Nedir?
2019 ile beraber birçok ülkede dijital platformlar üzerinde düzenlemeler gerçekleştirdi. Bu ülkelerde faaliyetlerini sürdüren bu şirketler ise vergi politikalarına göre hareket etmesi gerekmekte. Bu noktada vergilendirme oranının artması o servisin ülkede faaliyet göstermiş olduğu ücretli servisinin fiyatlarının da artması anlamına geliyor. Bu noktada servisler vergi oranları ile kar oranlarının düşmesini istemediği için faaliyet ücretlerini artırabiliyor. Şimdi ise bu durum Türkiye için geçerli olmaya başlayacak.
Ülkemizde hasılatı düşük olan şirketler bu vergi kapsamına girmeyecekken, 20 milyon TL veya dünya genelinde edilen hasılat 750 milyon Euro’dan az olan isimler bu durumdan muaf olacak. Yasanın geçerli olmaya başlaması ile beraber Google, Netflix, Spotify gibi teknoloji servisleri Türkiye’de elde ettikleri hasılatın yüzde 7.5 oranında Dijital Hizmet Vergisi ödeyecek. Bu değişiklik ile beraber devletler yabancı teknoloji şirketlerinden oldukça fazla gelir elde etmiş olacak.
Bakalım getirilen bu vergi, servislerin Türkiye fiyatlarında bir değişiklik gerçekleştirecek mi göreceğiz.