Facebook 'Reklam Hedefleme Verilerine' araştırmacılar ulaşabilecek
Sosyal medya lideri Facebook, gizlilik ve reklamlar ile ilgili olarak eleştirilere konu olması ile adından sık sık söz ettiriyor. Özellikle de seçim dönemleri içerisinde yapmış olduğu hedeflemeli reklamlar sebebiyle eleştirilere maruz kalan Facebook, bu konu hakkındaki şeffaflığı için araştırmacıların bu konu üzerinde araştırma yapmalarına izin verecek.
Dünyanın en çok kullanılan sosyal medyası olma özelliğine sahip olan Facebook, son zamanlar içerisinde pek de hoş olmayan şeylerle gündemde yer almaya devam ediyor. Özellikle de WhatsApp'ın son gizlilik politikası güncelleme ile beraber çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya gelen Facebook, Instagram ve kendi adına sahip Facebook isimli sosyal medya platformlarında yapmış olduğu hedeflemeli reklamlar sebebiyle de fazlasıyla eleştiri almıştır.
Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgilere göre Facebook, bu konuda yapılan eleştirilen azalması ve gizlilik ile reklam hedefleme konusundaki şeffaflığı artırmak için bir gelişmeye imza attı. Gelecek Kasım ayı içerisinde yapılacağı düşünülen Amerika Birleşik Devletleri seçimleri öncesinde araştırmacılara bazı izinler verilmesi konusunda daha çok yardımcı olacak.
Seçim reklamı hedefleme verilerinin araştırılmasına Facebook tarafından izin verilecek
Facebook, 1 Şubat 2021 tarihinden itibaren araştırmacıların 'hedefleme verilerine' erişim sağlamasına imkan tanınıyor. Instagram platformunda ve Facebook'ta 1,3 milyondan daha fazla varolan sosyal sorun, seçim ve sinyal reklamlara ilişkin hedefleme verileri, araştırmacılar tarafından erişilebilir olacak. Bu reklamların araştırılması, seçim yapılacağı günden önceki üç aylık döneme kadar gerçekleştirilebilecek. Bunun sebebi ise reklamların bu dönem içerisinde yayınlanıyor olmasıdır.
Facebook, "Özellikle akademik topluluktan gelen geri dönüşleri duyduk ve reklam verenlerin kitleleri nasıl hedeflediklerini anlamanın önemli olduğunu biliyoruz. Çevrimiçi politik reklamcılık ortamını anlamanın seçimleri koruma konusunda ne kadar önemli olduğunun da farkındayız ve bunu tek başımıza yapamayacağımızı da biliyoruz" diyerek araştırmacılara yardımcı olacağını dile getirdi.