Facebook, uygulamalardan izniniz olmadan veri alıyor
2018 yılını veri skandalları haberleriyle kapatan popüler sosyal medya ağı Facebook, 2019’a da veri çalma haberiyle giriş yaptı.
2018 yılını en kötü geçiren şirketlerden biri denildiğinde, akla ilk gelecek olan isim Facebook. Geçtiğimiz yıl içerisinde kullanıcılarının verilerini üçüncü parti uygulamalarla paylaşması nedeniyle, Facebook’a olan güven neredeyse tamamen bitmişti. Cambridge Analytica skandalı ile başlayan haberlerin, ardı arkası kesilmedi ve Facebook’un tüm foyaları ortaya çıktı. 2018 yılını kötü kapatan şirket, 2019 yılının ilk gününe de pek güzel giriş yapamadı. Elde edilen bilgilere göre, Facebook hala izniniz olmadan uygulamalardan sizinle alakalı bilgi almaya devam ediyor. Sosyal medya devi bunu yaparken, şirketin eski bilgi toplama geliştirici kitini kullanıyor.
Facebook, veri gizliliği için geliştiricileri suçluyor
Facebook 34 uygulamanın en az 20’sinden bilgilerinizi izinsiz alıyor
Çıkan haberler ve yaşadığı kayıpların ardından, hala akıllanmayan Facebook’un, popüler 34 uygulamanın 20’sinden izinsiz kullanıcı verisi aldığı ortaya çıktı. Aralarında Kayak, MyFitnessPal, Skyscanner ve TripAdvisor gibi popüler uygulamaların bulunduğu 20 uygulama, yaptığınız aramdan, çizdiğiniz rotaya kadar bilgi akışını, Facebook’a sağlıyor. Facebook, bunların yanında eşiniz ve çocuğunuzun sizinle olup olmadığını bile öğrenebiliyor.
Privacy International tarafından ortaya çıkarılan bu olaya göre, bilgiler sizin adınızla direkt olarak gönderilmiyor fakat Andorid ID’siyle birlikte gönderildiği için, isminizi öğrenmek zor olmuyor. Android ID’si ile sizin kim olduğunuz ve nerede yaşadığınız gibi bilgiler elde edilebiliyor. AB Genel Veri Koruma Düzenlemesi’ne aykırı olan bu durum karşısında Facebook’a ne yapılacağı merak konusu. AB makamları, veri skandallarından sonra Facebook’un kitinde değişikliğe gidilmesini sağlamıştı. Bu değişiklikle birlikte, Facebook’un veri alması için soru sorulmaya başlanmıştı. Fakat geliştiriciler uygulamalarını güncellemediyse de hala izinsiz veri aktarımı gerçekleşiyor olabilir. Yani, durumla alakalı Facebook direkt suçlu olmayabilir.