Xiaomi, Mimojiler ile Apple'a Memoji'ye rakip oldu


Mi CC9 akıllı telefon serisi ile beraber Memoji ismini verdiği animasyonlu avatarlarının da ilanını vererek duyurmuş olan Xiaomi, bu Memoji’lerinin Apple Memoji’lerine benzerlik göstermesi ile gündemde.

Xiaomi yeni Mi CC9 akıllı telefon serisi ile beraber Memoji ismini verdiği animasyonlu avatarlarının da ilanını vererek duyurmuş oldu. Aynı zamanda bu yeniliğin ABD menşei olan Apple tarafından ilk defa iPhone X ile sunulan Memoji özelliği ile oldukça benzerlik göstermesi dikkat çeken diğer bir ayrıntı diyebiliriz. Elbette bu özellik sadece Apple ait bir özellik değil. Fakat gel görelim ki büyük gözler ve küçük diller gibi detaylar ile sanat tarzının ciddi anlamda benzer olduğunu söylemeden geçmemiz biraz mümkün olamayacak. Hatta öyle ki verilen isim bile neredeyse aynı.

Her ikisi birbirinden nasıl ayırt edilecek?

Xiaomi orta üst segment akıllı telefonlarda yer alan 32 MP ön kamerası ile Mimoji özelliğinin kullanılması anlamında bir hayli faydalı oluyor. Şu an ise herkesin merak ettiği bir huşu var. O da internet ortamında kullanılmaya başlandığı zaman bu büyük benzerlik gösteren avatarlar bakalım birbirlerinden nasıl ayırt edilecek?

Peki emoji’nin tarihi nedir?

Gelişen teknolojik imkanlar, yazılı iletişimi oldukça etkili kılınca, harfler ve noktalama işaretleri insanların hızına yetişemez olmuştu. Yazılı iletişimin imdadına yetişen emoji’ler ise sanal iletişimin gündelik araçları arasında yerini almıştı. Bir nevi fikir belirten işaret olan bu emojiler, daha çok yüz ifadeleri, sık sık kullanılan nesneler, hayvanlar, hava durumları gibi çeşitli  kategoriler altında sınıflandı. Her geçen gün ise bu emojilere bir yenisi daha eklenmeye devam ediyor.

Emojilerin ortaya çıktığı ilk ülke Japonya’dır

Geliştirilen bu emojiler, uzun uzun “Çok mutlu oldum”, “Tebrik ederim”, “Çok şaşırdım” gibi yazmak yerine bir fikir belirten işaret ile durumunu bildirme imkanı sunan bu emojiler, bütün dünyada bir anda popüler halde kullanılır olmuştu. Sizlerin sandığı gibi Emoji İngilizce duygu anlamına gelen emotion kelimesinde türetilmemiştir. İşin temeline gidecek olursak söz konusu olan bu emojilerin ilk ortaya çıktığı ülke Japonya’dır. Japonca’da e resim anlamına gelirken, moji kelimesi de karakter anlamı taşımaktadır.

İlk emoji nasıl oluştu?

Bildiğimiz emojileri ilk kullanan isimler Japon mobil operatörü NTT DoCoMo, au ve SoftBank Mobile (Eski ismi Vodafone) tarafından kullanıldığını sizlere söyleyelim. Bu iki şirket, her biri kendi markalarının standartlarına uygun olarak kendi emojilerini tasarlayarak kendi firmaları için kullandılar. İlk emojinin yaratılma tarihçesine değinecek olursak ise 1998 ya da 1999 yıllarında Güney Hindistan’da yaşayan bir Japon olan Shigetaka Kurita tarafınca yaratılmıştı. NTT DoCoMo’nun i-mode isimli mobil internet platformu çalışanı Kurita, Çin karakterlerni, hava durumunu ve sokak tabelalarında kullanılan Manga’dan esinlenerek oluşturmuştur. Manga ise çizgi romanlarda kullanılan Japon çizim sanatı olarak karşımıza çıkıyor. Kurita, ilk 180 emojiyi oluştururken, kentte yaşayan insanları gözlemleyerek oluşturduğunu ifade ediyor.