Google ve Meta yerel ofisleri açmaması ve yeni iletişim yasasının gerektirdiği diğer önlemleri almaması nedeniyle Rusya’da olası cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalan internet şirketleri arasında yer alıyor.

Temmuz 2021’den bu yana, Başkan Vladimir Putin tarafından imzalanan Rus mevzuatı, günlük 500.000’den fazla kullanıcısı olan yabancı sosyal medya şirketlerini yerel ofisler açmaya veya doğrudan yasaklar kadar şiddetli kısıtlamalara tabi tutmaya mecbur etti.

Yeni kurallar ayrıca şirketlerin Rus iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor’a kaydolmasını ve kullanıcı şikayetlerini alan bir sisteme sahip olmasını gerektiriyor. Kasım ayında Roskomnadzor, Rusya topraklarında resmi olarak kurmak istediği 13 şirketi listeledi. Geçen ay, Şubat ayı sonuna kadar kısıtlamalar uygulamaya başlayacağını söyledi.

Intel ve AMD, Rusya’ya çip satışını durdurdu

Mart ayının son tarihine kadar, sadece birkaçı buna uymuştu. Rusya’nın geçen hafta Ukrayna’yı işgalinden bu yana, Batılı hükümetler şirketleri mümkün olan her şekilde Putin’i geri çekilmeye çağırdı.

Rusya yeni iletişim yasasına uymayan şirketlere yaptırım uygulayabilir

Apple Inc ve Spotify Technology Ukrayna’daki çatışmalar başlamadan önce yeni yasaya uygun olarak düzenlemeler yaptı. Diğer altı şirket en az bir politikayı yerine getirmiş ancak bir Rus tüzel kişiliği veya yerel ofis kurmamıştı. Bu şirketler arasında Google, Meta, Twitter, ByteDance, Zoom Video Communications, JOYY Inc’in video uygulaması Likee yer alıyor.

Meta’nın küresel ilişkilerden sorumlu başkanı Nick Clegg Salı günü yaptığı basın toplantısında, Meta’nın Ukrayna’nın işgali gerçekleşene kadar Rus düzenleyiciyle “uzun süreli görüşmelerde” olduğunu söyledi.

Clegg, Meta’nın “vicdanımızın rahat olduğunu hissettiğimiz durumlarda” yasaya uymaya çalıştığını, ancak şirketin anlaşılmasının zor olduğunu düşündüğü başka hükümler olduğunu da sözlerine ekledi.

Likee, 16 Şubat’ta bir Rus tüzel kişiliği oluşturmak için başvurusunun incelenmekte olduğunu ve yasaya uymayı planladığını söyledi. Twitter yorum yapmaktan kaçındı. Diğer 11 şirket yorum taleplerine yanıt vermedi.

Geçen ay Roskomnadzor, uyumlu olmayan şirketlerin Rusya’da reklam satmasını engellemeye başlayacağını söyledi. Daha önce hedeflenen hizmetlere erişimin engellenmesinin son çare olacağını ve diğer cezaların veri toplama ve para transferlerini sınırlamayı içerebileceğini söylemişti.

Düzenleme, eleştirmenlerin bireysel ve kurumsal özgürlüğü tehdit ettiğini söylediği internet kontrolü için daha geniş bir kampanyanın parçası. Rusya’daki yetkililer, hükümet karşıtı aktivistleri veya bilgileri sansürleme taleplerini dikkate almadıkları için sosyal medya şirketlerine küçük para cezaları verdi.

Ukrayna’daki eylemlerini “özel bir operasyon” olarak nitelendiren Rusya, eleştirmenlerin yalan haber ve propagandayı desteklediğini söylediği platformun devlet medya hizmetlerini sansür etmesine misilleme olarak son günlerde Facebook’a erişimi kısıtladı. Twitter, mobil cihazlarda da erişimde yavaş kaldı.

İnternet kısıtlamalarını aşmaya yardımcı olabilecek sanal özel ağ (VPN) uygulamalarına yönelik baskı sırasında Rusya’da talep arttı. Pazartesi günü Apple’ın App Store’unda en çok indirilen beş uygulamadan üçü VPN’lerdi. İzleyici Sensor Tower’ın tahminlerine göre, son yedi gün içinde önceki yedi günlük dönemden 15 kat daha fazla toplam 383.000 kurulum gerçekleştirdiler.

Ancak şirketlerin aldığı önlemlerle birlikte henüz yerel ofisleri açmaması Rusya hükümetinden tepki çekti. İlerleyen süreçlerde şirketler yüklü miktarlarda ceza ödemek zorunda kalabilir gibi görünüyor. Gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir